НОВИНИ

Ръст на новите случаи: 57 заразени с коронавирус работници от завода в Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 29.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Расте броят на заразените с коронавирус в предприятието за авточасти в Смолян.

До момента PCR-тестове са направени на 377 души, от тях официално потвърдени са 57 положителни проби, сочат първите резултати от частната лаборатория, извършила изследванията.

Днес в Смолян се проведе редовен брифинг на Областния кризисен щаб. Там стана ясно, че при масовото тестване на персонала на завода, около 15% от работниците са заразени.

Как точно се е стигнало до заразяването, тепърва ще се установява от здравните власти. Повечето от случаите на заразени работници протичат без симптоми. Има вероятност по тази причина инфекцията да се разпространява така бързо.

Тестването на работниците в голямото смолянско предприятие започна още в петък, по инициатива и за сметка на работодателя. ПСР-изследванията се обработват от частна лаборатория в Пловдив. До сега проби са взети от половината от работниците. Тестването продължава.

Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян: Това е ангажимент, поет от самия работодател. Така, че той продължава по своя инициатива да тества и да търси възможности здравите да останат на работа.

През почивните дни предприятието беше затворено за 24 часа за дезинфекция. Предприемат се и допълнителни противоепидемични мерки. Спира се организираният превоз на работниците с автобуси.

Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян: С цел да продължи да функционира предприятието, се търсят слабите места, критичните точки, където да се направи възможното с цел прекъсване предаването на инфекцията. Но да ви кажа, че в ситуацията, в която се намираме каквото и да направим, гаранции за опазване няма...

От фирмата обявиха, че от утре възобновяват производствената си дейност на 50%. Очаква се обаче и положителните проби да се увеличат.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мярката 60/40 с нов дизайн
Мярката 60/40 с нов дизайн
Няма опасност от обгазяване в Свищов и региона след аварията в "Свилоза"
Няма опасност от обгазяване в Свищов и региона след аварията в "Свилоза"