НОВИНИ

Голяма победа на "Зелените" на местните избори във Франция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:43, 29.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

На местните избори във Франция "Зелените" удържаха историческа победа. Анализите отчитат провал за Макрон. Партията на френския президент не успя да спечели нито един голям град. Първият тур беше през март, вторият беше отложен заради пандемията.

Лион. Малко преди да стане ясно, че за първи път градът ще бъде управляван от еколог. Единият от колоездачите е Грегори Дусе - новият кмет на Лион.

Най-голямото поражение партията на Макрон претърпя в Париж. Социалистката Ан Идалго спечели втори мандат. Според някои анализатори победата й до голяма степен се дължи на въведената от нея програма за споделени велосипеди във френската столица.

"Благодаря, Париж! Вие избрахте надежда, вие избрахте Париж, който диша, един по-приятен Париж за живеене, град, който е по-обединен", заяви новият кмет Ан Идалго.

"Зелени" кметове ще управляват също Страсбург, Бордо, Марсилия.

Темата за "зелената" политика днес завладя Франция. Президентът Макрон се срещна с така наречения Обществен съвет за климатичните промени, който търси работещи решения за намаляване на въглеродните емисии.

"Това е само началото, сега е време за действие, да действаме заедно. Да живее републиката, да живее Франция!", каза Макрон.

Френският премиер Едуар Филип спечели кметския пост в Хавър. Конституцията позволява той да остане начело на правителство, а за кмет на града да посочи свой заместник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софиянци си изпраха килимите на фонтаните пред НДК
Софиянци си изпраха килимите на фонтаните пред НДК
Втори журналист от БНР е с положителна проба за COVID-19
Втори журналист от БНР е с положителна проба за COVID-19