НОВИНИ

Расте броят на чуждестранните туристи по родните къмпинги

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Татяна Кисьова
08:33, 14.08.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Уникалната и красива природата по Черноморието кара все повече туристи да избират почивка на къмпинг и отдих на открито. Освен българи, все повече румънски и немски туристи също предпочитат родните къмпинги.

Туристи от България, Румъния, Полша и Германия посещават този къмпинг край Варна заради красивата природа и чистото море. На площ от 6 декара има места за 35 каравани, 40 палатки, както и леглова база в бунгала и вила. Чуждестранните туристи предпочитат да почиват в собствените си кемпери или палатки, докато българите отсядат предимно в бунгалата. Управителката на къмпинга Павлина Шаркова познава повечето туристи, които с радост посреща.

"Караваната на ден е 30 лв. и 10 лв на човек. Караваната има и кола – 10 лв. на кола. Кемперът е 30 лв и 10 лв на човек. 50 лв. за кемпер с двама души. Ние сме малко по-различен тип туризъм, няма го този шум на големите комплекси, плажът е спокоен, хората, които предпочитат спокойствие – предпочитат нас", смята Павлина Шаркова, управител на къмпинг.

Оливър е от Германия, живее близко до холандската граница и за десета поредна година изминава хиляди километри в Европа, прекосява няколко държави, за да почива на къмпинг в България.

"Аз не обичам хотели или къща за гости, къмпинг е по-хубаво за мен. И с приятели контактувам, много хубаво. И българският манталитет, много приятели, перфектно е за мен", коментира Оливър, Германия.

Германският турист е научил български сам, от книги, посещава концерти в България, гледа Българската национална телевизия, общува с всички непринудено и се забавлява.

"През нощта си почиваме, пийваме нещо, посещавам приятели във Варна, Добрич или Виница, имам много приятели по цялото Черноморие, не само тук. Много ми харесва природата, но не ми допада това, че българите не я пазят, иначе е прекрасна. Моята съпруга готви тук, имаме барбекю, аз не", допълва Оливър.

Оливър разказва, че пазарува от хранителните магазини у нас за къмпинга и с всяка изминала година храната тук му струва по-скъпо.

"Едно пътуване ми струва около 600 - 700 евро с караваната, 2000 километра с дизелов двигател, за винетки, масло, това е в едната посока. Оставането ни тук струва 25 евро на ден и за нас това не е скъпо, добре е", прави сметка германецът.

Докато пътува за страната ни, Оливър спира на различни места и затова е подготвен с батерии, от които черпи електричество.

"Ако решим да спрем някъде по Черноморието и там няма къмпинг, трябва да имаме достатъчно енергия за климатик, за хладилници, микровълновата печка и телевизор."

Освен за себе си, Оливър се грижи и за домашните любимци на къмпинга, никога не пропуска да им купи храна. Днес той се среща с приятелите си тук и ще се забавлява с останалите къмпингари.

"Основно плажуват, хората от кемперите си правят барбекюта, тим билдинги, игри, на плажа основно, имаме ресторант за тези, които не искат да си готвят", уточни Павлина Шаркова, управител.

Българските туристи, които срещаме тук, предпочитат почивката пред това да застанат пред камерата ни. Плажът към къмпинга е пълен с хора и всички спазват указанията на спасителите.

"Много от хората с кемперите, туристите, се запознават по площадките и после в годините се организират, идват в един и същи период, един и същи престой, и така - общо взето се създават едни хубави приятелства - както с нас, така и между тях самите", отбеляза Павлина Шаркова, управител.

А сред природата се организират и сватби, като част от щастливите споделени моменти тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воден режим в Плевен - докога ще продължи?
Воден режим в Плевен - докога ще продължи?
Без българи в Шампионската лига през новия сезон (ОБЗОР)
Без българи в Шампионската лига през новия сезон (ОБЗОР)