НОВИНИ

Разцепление в турската опозиция два месеца преди изборите в страната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:41, 04.03.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Серия от трусове и днес в централната част на Турция. Най-малко 10 земетресения със сила между 4 и 5 по Рихтер бяха регистрирани в страната. Броят на жертвите на бедствието надхвърли 51 000 души.

Според социологическите проучвания, обаче, въпреки очакванията, рейтингът на президента Ердоган не се е влошил след трагедията. На този фон - два месеца преди изборите - сътресения в редиците на опозицията. Защо партиите се скараха за кандидатурата си за президент и какви ще бъдат последствията?

Шест партии, нарекли себе си "Шесторната маса" - турската опозиция, която се надяваше, че обединена, ще може да свали от власт Реджеп Тайип Ердоган. Два месеца преди ключовите избори в Турция обаче лидерът на един от коалиционните партньори обяви, че напуска съюза. Причината - изборът на кандидат за президент.

Според Мерал Акшенер от "Добрата партия" лидерът на кемалистката "Народнорепубликанска партия" Кемал Кълъчдароглу не е човекът, който трябва да бъде посочен. Другите 5 партии обаче издигат именно него.

"За съжаление "Шесторната маса" вече не прави необходимото, за да отговори на желанията на хората. Събрахме се с доброто желание да направим живота на хората по-добър. Но няма да допусна да съм част от екип, който издига кандидат, без да даде възможност да бъдат дори обсъдени други. Няма и да допусна бъдещето на 85 млн. души да се решава от един-единствен тиранин. Няма да стоя и да гледам как надеждата на хората се изпарява", коментира Мерал Акшенер, лидер на "Добрата партия".

75-годишният икономист Кълъчдароглу е дългогодишен опонент на Ердоган и неколкократно губи срещу него на избори. Двамата от години си разменят взаимни нападки. Според мнозина, не притежава необходимата харизма, за да обедини опозиционно настроените турци.

Оттеглилата се Акшенер настоява за други двама кандидати - кметовете на Истанбул и Анкара, които триумфираха в дългогодишните бастиони на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Столичният кмет Мансур Яваш заяви, че няма да се противопоставя на лидера на своята партия.

В подкрепа на Кълъчдароглу се обяви и Екрем Имамоглу. Кметът на Истанбул беше сочен за фаворит за номинацията на опозицията и за човека, с най-реални шансове да победи Ердоган на балотаж.

"Като дете на Народнорепубликанската партия и кмет от Националния алианс, нямам никакви съмнения, че блокът ще се разрасне още повече с г-н Кълъчдароглу. Той ни представлява на масата на Алианса по единния начин, желан от нашия народ", заяви Имамоглу

В опит да спасят опозицията от разцепление, двамата кметове ще се срещнат с оттеглилата се Акшенер.

На този фон Реджеп Ердоган заяви, че за него е без значение какво се случва в редиците на опонентите му и че неговата партия ще остане на власт и след вота на 14 май. В подкрепа на думите му е и социологията - въпреки, че именно кабинетът Ердоган е разрешил да бъдат амнистирани хиляди незаконно построени сгради, които рухнаха при земетресението, популярността на президента сред твърдите му привърженици не е спаднала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен ще потегли първи в Бахрейн
Макс Верстапен ще потегли първи в Бахрейн
Черно море Тича обърна Ямбол в зала „Диана“
Черно море Тича обърна Ямбол в зала „Диана“