НОВИНИ

Отложиха с ден делото срещу обвиняемия за трагедията в Гърция, протестите продължават

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:15, 04.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Протестите и сблъсъците в Гърция продължават след тежката влакова катастрофа. Правителството посочва човешка грешка като причина за трагедията, но профсъюзите твърдят, че катастрофата е била неизбежна заради липсата на поддръжка и заради дефектната сигнализация.

Обвиняемият началник на гарата в Лариса, който призна отговорността за инцидента, може да бъде съден за непредумишлено убийство по непредпазливост. 59-годишният мъж трябваше да се яви днес пред съдия-следовател и прокурор, но изслушването му беше отложено .

"Има нови елементи по случая, за които не знаехме. Те наложиха да поискаме нов срок за явяването пред съда и то ще стане утре. Тези елементи са от решаващо значение", посочи адвокатът му Стефанос Панцарцидис.

Гръцката телевизия съобщи, че началникът на гарата на Лариса е бил назначен на поста 40 дни преди катастрофата и то след едва тримесечно обучение. Мъжът е бил нает в гръцките железници през 1989 г., напуска работа през 2011 г. и се връща обратно през април 2022 г.

Според прокуратурата, в деня на катастрофата - 28 февруари т.г., той е изпратил пътническия влак на същия коловоз като товарния и е пренебрегнал електронната система, която показвала, че композицията е на грешен път.

"Защо началник-гарата не е осъзнал какво е станало, дори и да е направил грешката да не завърти ключа? Това означава, че не е бил на мястото си", коментира Георгиос Барциокис, адвокат на ранен пътник.

Разследващи обмислят да повдигнат обвинения и срещу хора от мениджмънта на компанията, твърдят съдебни източници.

Хиляди хора в Гърция за пореден ден се включиха в протести с искане за справедливост за жертвите на тежката влакова катастрофа, при която загинаха 57 души. Мирните демонстрации в Атина, Лариса и Солун отново прераснаха в сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да ги разпръсне.

Протестиращите определят трагедията като престъпление и обвиняват властите в лошо управление, довело до тежкото състояние на железниците. През целия уикенд влаковете в Гърция, включително крайградската железница на столицата, няма да се движат заради стачка на жп служителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава ожесточената битка за Бахмут
Продължава ожесточената битка за Бахмут
Черноморец записа шеста поредна победа в НБЛ
Черноморец записа шеста поредна победа в НБЛ