НОВИНИ

Пореден ден на протести и сблъсъци в Гърция след влаковата катастрофа край Лариса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:47, 03.03.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Последен ден на национален траур в Гърция, но три дни след трагичната железопътна катастрофа гневът и недоволството не стихват. Яростни и съкрушени - хиляди гърци и днес излязоха на протести в различни части на страната. 56 от пътниците на високоскоростния влак остават в неизвестност. Броят на загиналите е 57.

Гняв и скръб - трети ден на траур и трети ден на протести в Гърция. Хиляди се събраха в столицата Атина, където се стигна и до сблъсъци между демонстранти и полиция. Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.

Нов ден и нови шествия - над 2000 студенти се събраха в Атина. Този път няма гняв, само болка. "Обади се като стигнеш" е един от лозунгите, които скандират. Настояват за кардинални промени в гръцките железници. И за присъди за виновниците.

"Изпълнени сме с гняв. Не мога да повярвам, че през 2023 г. може да се случи такава трагедия. Да загинат десетки хора, млади хора, студенти като нас, които са мечтаели за своето бъдеще", коментира студентът Агелос Томопулус.

Протести имаше и в Лариса, Солун, Патра. Втори ден не се движат и влаковете в цялата страна заради стачка на работниците. Спасителните операции на мястото на жестоката трагедия официално бяха прекратени. Вече няма надежда да бъдат открити оцелели. Продължава издирването на телата на 56 души, които са в неизвестност.

Гарата в Лариса осъмна с бели рози по релсите в памет на загиналите. Пред болницата в града опечалени роднини са в очакване на новини - каквито и да е. Мирела и Панос вече трети ден не знаят какво се е случило със сина им Денис. 22-годишното момче било на гости на приятели в Атина. Трябвало да се прибере в Солун с фаталния влак.

"Просто искам някой да ми даде отговори. Не знам дали е бил в купето си в момента на катастрофата, не знам дали някой не го е видял. Дадох ДНК, но трети ден не ни казват дали е сред загиналите или се е спасил", казва майката.

"Убили са го. Това е истината. Всички, отговорни за катастрофата, са убийци. Когато тръгваше ми каза "Тате, ще се забавя, не тръгвай към гарата преди да ти се обадя". Още чакам това обаждане", заяви бащата.

Гръцките власти съобщават, че телата на всички 57 загинали вече са идентифицирани и ще бъдат върнати на техните близки. Продължава и разследването. Претърсен беше офисът за координация на железопътния транспорт в Лариса, откъдето са иззети веществени доказателства.

59-годишният началник на гарата, който беше арестуван часове след катастрофата, призна, че има вина за случилото се. Очаква се да даде показания утре. Срещу него е повдигнато обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост, а ако бъде признат за виновен, може да получи доживотна присъда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ представи в Цариброд документалния филм за Левски "Заловени писма"
БНТ представи в Цариброд документалния филм за Левски "Заловени писма"
Националките по футбол до 17 г. отстъпиха на Украйна в европейска квалификация
Националките по футбол до 17 г. отстъпиха на Украйна в европейска квалификация