НОВИНИ

Руско настъпление в Източна Украйна, Киев нареди частична евакуация на Купянск

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:43, 03.03.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън посреща в Белия дом германския канцлер Олаф Шолц за разговори, които ще очертаят подкрепата на Запада за Украйна. Това е първата визита на Шолц във Вашингтон от февруари миналата година и се очаква двамата лидери да покажат единство в позицията си срещу руската агресия.

Дипломатическите совалки стават на фона на все по-сложна ситуация на фронтовата линия. Украинските власти наредиха частична евакуация на град Купянск в Харковска област заради руски обстрел, а в Бахмут лидерът на частната наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин се обърна директно към украинския президент Володимир Зеленски да нареди на отбраната да се изтегли от града.

В съобщение по Телеграм военното командване на Харковска област обяви задължителна евакуация на над 800 деца и над 720 души с ограничена подвижност.

Руските сили превзеха Купянск в началните етапи на войната. През септември Киев си върна контрола върху града, който е важен железопътен център за доставки.

Още миналия месец украинските власти предупредиха, че Русия готови широкомащабна офанзива по повод първата годишнина от войната, но напредъкът на руските сили в Купянск и Бахмут не може да се оцени като огромен успех. Неведнъж наемниците от "Вагнер" съобщаваха за успехи в Бахмут, а ръководителят им Евгений Пригожин публикува днес видообръщение в Телеграм.

"Обръщам се към президента на Украйна Володимир Зеленски. Уважаеми Володимир Александрович, частите на "Вагнер" почти обкръжиха Бахмут. Остана само един отворен път. Хватката е затегната. И ако по-рано с нас воюваше професионалната украинска армия, то днес виждаме само стари хора и деца. Те се бият, но в Бахмут им остава само ден - два живот. Позволете им да напуснат града", каза Евгений Пригожин - собственик на ЧВК "Вагнер".

Жители на района около Бахмут бяха транспортирани от силите на "Вагнер" до контролирания от Русия град Шахтьорск в Донецка област. Назначеният от Москва лидер на самопровъзгласилата се Донецка република Денис Пушилин обяснява на хората, че знае колко им е тежко, докато руските сили освобождават града и им обещава, че ще се върнат по домовете си, а една от жените не може да спре сълзите си.

41-годишният Сергей и 35-годишната му съпруга Елена заедно с децата си седмици наред са живяли край Бахмут с летящи над главите им снаряди преди да имат възможност да се евакуират.

"Така дойдохме тук - пеша, 20 километра през калта", разказва Сергей.

"Около 6-7000 души все още са в града, а бяхме общо 70 хиляди. Повечето избягаха, където могат", допълва Елена.

Москва обвини Киев, че украински бойци са проникнали на руска територия в южната Брянска област, където при обстрел срещу автомобил са загинали двама души. Киев определи твърденията като провокация, а отговорност за въоръженото нахлуване пое руска опозиционна организация, наречена Руски доброволчески корпус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Това е лицето, което искам да виждам
Тодор Янчев: Това е лицето, което искам да виждам
Бомба избухна пред съд в Черна гора - има загинал
Бомба избухна пред съд в Черна гора - има загинал