НОВИНИ

С тържествена заря-проверка в София се проведе кулминацията на честванията за 3 март

Николай Минков
от Николай Минков
18:29, 03.03.2023
5901
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В София се проведе тържествена заря-проверка по случай 145-ата годишнина от Освобождението на България. Кулминацията на тържествата бе на площад "Народно събрание".

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и други официални лица.

Тържествата за 3 март на историческия връх Шипка

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

Вижте още в прякото включване

"Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката - тя е идентичност, опит и вдъхновение", каза президентът Румен Радев в речта си и заяви, че е недопустимо над страната ни да се веят други знамена, освен родното:

"Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес, за втора година посрещаме празник, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината и това е наша болка. Пожарът на войната хвърли искри, които могат да подпалят и нашата черга и от нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник.

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката - тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на съвременна България възкресиха родината. Те шиеха история. Наш дълг е днес да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България", каза още той.

Цялата реч на Румен Радев вижте ТУК

Снимки: БНТ

Пред паметника "Цар Освободител" бяха поднесени венци от името на Президентството, министерствата, държавните агенции, прокуратурата, омбудсманът, политически партии и други.

По-рано днес пред Президентството се проведе церемония по тържествена смяна на караула, а националният трибагреник бе издигнат пред Паметника на незнайния войн.

Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

Церемонията можете да гледате тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън получи специално разрешение да се състезава с обеци на носа на Гран при на Бахрейн
Хамилтън получи специално разрешение да се състезава с обеци на носа на Гран при на Бахрейн
Куман обяви националите на Нидерландия за старта на квалификациите за Евро 2024
Куман обяви националите на Нидерландия за старта на квалификациите за Евро 2024