НОВИНИ

Заветът на строителите на Паметника на свободата на връх Шипка

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:54, 03.03.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

В деня, в който честваме Освобождението, говорят наследници на националните ни герои и на тези, построили Паметника на свободата на връх Шипка. Ето какви са заветите, предадени от отците им и как се преплитат съдбите на потомци на сираци от Баташкото клане, Раковски и Богориди...

Михайлина Скордева е дъщеря на един от строителите на Паметника на свободата на връх Шипка - архитект Генчо Скордев. Казва, че в гените на семейството ѝ е вплетена свободата.

"Моята прабаба е сираче от Баташкото клане, осиновена от Казанлък, а прадядото е украинец, който е останал в Казанлък след войната, за да урежда болницата в Казанлък", разказа арх. Михайлина Скордева, дъщеря на арх. Генчо Скордев.

Строежът на паметника е труден, пътят до върха е бил почти непревземаем, работниците са се отказвали, оставащите живеели в землянки. Мечка слизала от върха и ги плашила. Същинското строителство продължава цели четири години при сурови условия до последния камък, положен през 1930 година.

"Баща ми много пъти с магаре е отивал. Материалите са се изкачвали главно с волски каруци. Там се събират ветровете и някой път ветровете носят пясък и камъни и заслепяват очите на хората. Цялото строителство е един подвиг на всички, които там са били в планината", разказва още арх. Михайлина Скордева.

Паметникът е еманация на борбата на цял народ, казва наследникът на Христо Ботев - Боян Ботйов. Той е правнук на брата на революционера генерал Кирил Ботйов.

"Да, връх Шипка е символ, както символи са Левски, Ботев и Раковски. Около 66 000 руснаци загиват в тази война, около 30 000 българи, 12 500 са опълченците, така че това е същественото, всичко останало е фон и политически тълкувания", казва Боян Ботйов, наследник на Ботевия род.

Две години преди това 20-годишната Райна Княгиня шие главното знаме на Априлското въстание. Негово копие има в дома си правнукът ѝ Здравчо Здравчев.

"Това е знамето на Райна Княгиня и то е до нейния портрет, а това е българското знаме, това са нашите будители, които ни дадоха гордост да се изправим пред целия свят и да заявим - ние сме българи и сме горд народ! Макгахан казва в едно от писмата от Ада, в което описва срещата си с нея - той казва: Надали на този свят има роден мъж, който да заслужава тази красива и умна жена", казва Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня.

Гордее се, че във вените му има вековна история.

"Нашата гордост е, че сестрата на Софроний Врачански е наша девет пъти прабаба и ние сме кръвно свързани с нашия род. И е известно, че Софроний Врачански е дядо на Княз Стефан Богориди, така че ние сме свързани и с този род. Аз съм горд човек, защото седя на бюрото на дядо ми - генерал Иван Дипчев, най-големият син на Райна Княгиня", казва още Здравчо Здравчев.

Потомците на великите българи казват, че трябва да ценим повече свободата и националните ни герои.

"Лошото е, че ние ги тачим, но трябва повече да учим за тях. Това ни e проблемът на нас", добави Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
145 години свободна България - церемония на Паметника на Незнайния войн
145 години свободна България - церемония на Паметника на Незнайния войн
Боряна Калейн получи приза "Студент на годината" в категория спорт
Боряна Калейн получи приза "Студент на годината" в категория спорт