НОВИНИ

Свободата на България тръгва от Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 03.03.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Свободата на България тръгва от Свищов. Десантът при града започва в нощта срещу 27 юни през 1877 година. Руският император научава за това осем часа преди самото събитие. Градът е избран неслучайно, тъй като се намира на най-южната точка на Дунав. Пътят до Балкана от там е най-кратък, а в района няма много съсредоточена турска войска.

Разделени на седем рейса, през интервал от два часа, руските войници преминават река Дунав край Свищов в края на юни. Александър Фок е първият офицер, който стъпва на българска земя и започва битката. Турците са изненадани, защото подценяват въпроса.

"Дори турския главнокомандващ е казал: "По-скоро по дланите ми косми ще поникнат, отколкото московците да през Свищов". За самата прогноза той си плаща", каза Пламен Шекеров, музеен уредник от Свищов.

Битката започва, но характерът и е променлив. Градът е освободен след жестоки схватки, в които освен българи, участват и притеклите се на помощ руски войни. Жертвите от страна на България и Русия са 812, потопени са 19 лодки и две оръдия. Жителите на Свищов разбират, че заедно с руските освободители пишат славната история на свободата на България.

"Със своята помощ от всякакъв характер са посрещнали руските войски и са почувствали първи свободата в България. Ако не беше това място „Паметниците", ако не беше Свищов, нямаше да има Шипка, нямаше да има Шейново, нямаше да има Плевен, нямаше да има и свободна България", заяви Пламен Шекеров.

От Свищов започва изгрева на свободата за българския народ и залеза на Османската империя. В местността "Паметниците", откъдето започва всичко, днес има седем обелиска с височина до 4,5 метра, паметник, посветен на руския император Александър Втори Освободител и арка с височина от 7,5 метра.

"Войниците спонтанно искат да се направят паметници на загиналите руски войници и офицери в бойните действия. И още през 1878 година руското правителство отпуска 165 000 рубли за изграждането на Паметниците", коментира Надя Ангелова, уредник в Исторически музей – Свищов.

"Свободата е знание - да знаеш в даден момент какво трябва да направиш, за да бъдеш свободен, а за да бъдеш свободен, ти трябва да имаш знания, знанието дава силата, която ние имаме сега. Човек трябва да живее достоен живот и да се бори за свободата си", заяви Пламен Шекеров.

"От Свищов пожелавам на всички честит празник, първо. Да са живи, здрави, да помнят подвигът и безсмъртието на руските войници, които са дали живота си за нашата свобода", допълни Надя Ангелова.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писма от архива: Какво са писали опълченците от бойното поле?
Писма от архива: Какво са писали опълченците от бойното поле?
БФС поздрави всички българи по случай Деня на Освобождението и обяви страхотна инициатива по случай 3 март
БФС поздрави всички българи по случай Деня на Освобождението и обяви страхотна инициатива по случай 3 март