НОВИНИ

Тържествата за 3 март на историческия връх Шипка

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 03.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Честваме 145-ата годишнина от Освобождението на страната ни. Годишнината се отбелязва с редица прояви в цялата страна. Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата.

Историческият връх Шипка пази паметта за славни битки с неравни сили. И днес хиляди изкачиха стотиците стъпала до Паметника на Свободата, за да отдадат почит на далите живота си за свободна България.

И България запя под този чутовен връх, "дет отговор дава и смива срамът и на клеветата строшава зъбът". Едни връх, който и днес събра хора от всички краища на страната. Към хилядите изкачили стъпалата към върха, който носи едно име "голямо, антично, като термопили славно, безгранично" се обърна служебният премиер.

"Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода ,пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Убеден съм, че всеки един от Вас е стигнал дотук воден от родолюбиви чувства и добри помисли. Щом сте тук, значи България е в сърцето ви. Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица", заяви Гълъб Донев.

Както не е отживелица Свободата, която идва със саможертвата на хилядите знайни и незнайни воини, оставили костите си по друмищата на Балкана, при "Беласица стара и новий Батак", както ги описва Иван Вазов.

"На Шипка се разиграва един много драматичен момент от дългата вековна борба на българския народ за освобождение, която завършва с успех за руското и българското оръжие. Освен това и благодарение на дядо Вазов, мястото се е превърнало в нарицателно до такава степен, че паметникът Шипка е синоним на свободата, на свободна България, независимост, суверенитет", каза Чавдар Ангелов, директор на парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

И, тя, свободата е възпята в песните, които днес България запя на Шипка, за да каже, че помни.

"Докато живеем в нашето удобство, стоейки си вкъщи, ние никога няма да разберем какво е да си тук и да се хвърляш с песен в свирепата сеч. Точно песента е нещо, което е спасявало българите. Това искахме да напомним днес", коментира Йордан Камджалов.

Вижте повече в репортажа на Иво Никодимов и Тихомир Игнатов

България чества Деня на Освобождението - вижте празничните прояви в страната

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха неизвестен коридор в Хеопсовата пирамида
Учени откриха неизвестен коридор в Хеопсовата пирамида
Георги Начев не успя да преодолее квалификациите в тройния скок на европейското в зала в Истанбул
Георги Начев не успя да преодолее квалификациите в тройния скок на европейското в зала в Истанбул