НОВИНИ

Мистерия с натровени момичета в Иран: Близо 1000 ученички са се разболели през последните 3 месеца

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:22, 03.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Над 1000 ирански ученици, повечето момичета, се разболяха през последните три месеца със симптоми, които наподобяват натравяне, вероятно с токсичен газ. Само тази седмица десетки момичета от 26 училища в различни точки на Иран се разболяват. Остава мистерия каква е причината?

Много от момичетата имат подобни симптоми - дихателни проблеми, умора, главоболие и световъртеж. Първият случай е от 30 ноември. Тогава 18 ученички в град Ком се разболяват. Оттогава в още поне 58 училища в 8 провинции има случаи на натравяне. Става въпрос за момичета в основни училища и в гимназии. В социалните медии бяха публикувани серия от видеоклипове, на повечето от тях цари паника, децата са притеснени, идват линейки.

"Първо се усети миризма на газ в класната стая, после на една от съученичките ми ѝ стана лошо."

"Колкото повече време минаваше, на толкова повече момичета от класа им прилошаваше", разказват ученички.

Властите в Иран дават противоречива информация за причината за заболяването на децата, а президентът Ибрахим Раиси нареди разследване. Вътрешният министър Ахмад Вахиди заяви, че няма данни заболяванията да са причинени от отровна субстанция.

"Разбира се, нашите врагове обичат да предизвикват хаос в страната с подобни операции и сега още веднъж си играят с емоциите на иранския народ и всяват страх", каза Ахмад Вахиди - министър на вътрешните работи на Иран.

Мнозина в Иран смятат, че ученичките са натровени в опит да бъдат затворени образователните институции за момичета. В Иран повечето училища са разделени по полов признак. Някои ученици и родители предполагат, че децата са натровени заради участие в антиправителствените протести в страната.

Експерти предполагат, че не става въпрос за натравяне, а за масова истерия. В подкрепа на тази хипотеза са фактите, че няма заболели момчета или възрастни хора, а симптомите отшумяват бързо. И Съединените щати, и ООН призоваха за щателно разследване на вълната от натравяния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Унизителна загуба, срамно петно за Локомотив София
Станислав Генчев: Унизителна загуба, срамно петно за Локомотив София
Тихомир Иванов отпадна в квалификациите на Европейското по лека атлетика в зала в Истанбул
Тихомир Иванов отпадна в квалификациите на Европейското по лека атлетика в зала в Истанбул