НОВИНИ

Разцепление във "Величие"?

Има ли напрежение в парламентарната група?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева , Репортер: Петър Дойкински
20:12, 22.06.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ивелин Михайлов, идеологът на формацията "Величие", допусна, че няколко депутати могат да се разделят с парламентарната група. Според него има потенциално разцепление във "Величие".

Михайлов определи като предателство вчерашното гласуване заедно с ГЕРБ и ДПС за избор на председател на временната комисия за изработването на правилник за работа на парламента. Справка показва, че всичките 13 депутати на "Величие", присъствали в залата, са гласували за кандидатурата, издигната от ГЕРБ-СДС. По-късно Михайлов допусна, че депутатите са се заблудили, а народни представители от "Величие" увериха, че няма разцепление в парламентарната група. Днес в Историческия парк край село Неофит Рилски се проведе средновековен събор "Ново начало".

"Има потенциално разцепление и то не можем да го кажем разцепление - това е предателство. Значи вчерашното гласуване е по някакъв начин предателство срещу народа. Не може така. Ние не можем да гласуваме заедно и за това искам наш депутат всеки един да излезе и да каже защо го е гласувал това нещо. Не можем да гласуваме за престъпници. Някой ако ми каже, че ще прави политика с хора, които ни заплашват и шантажират, каква политика можем да правим с тях, в името на какво? На престъпността. Ние, ако нямаме чисто управление, всяко нещо в това управление е гнило", подчерта Михайлов.

"Аз имам съмнения, че от нашите депутати има възможност да отпаднат 4. Кои са – ще видите", каза още той.

"В момента и ний правим вътрешно разследване да видим как се е случило туй нещо, защото те са са се заблудили по някакъв начин. Ще кажа защо са се заблудили. В началото на парламента ний можехме да говорим с всяка парламентарна партия, защото тръгваме от нула и изграждаме взаимоотношения. Взаимоотношенията обаче се изграждат на база доверие, етичност и коректност", допълни Ивелин Михайлов.

"Разцепление няма. Но това, което трябва да се каже, е, че намираме гласуването в ПГ по отношение на избора за председател на временната комисия се случи така, че днес го оценяваме като грешно", заяви Красимира Катинчарова от "Величие".

- БНТ: Ще подкрепи ли "Величие" мандат на ГЕРБ-СДС?

- След обстоятелствата със заплахите и опитите за подкупване на наши представители, заявяваме - с терористи не преговаряме", категоричен е Дарин Георгиев.

Вижте прякото включване на Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикът през Дунав мост: Отново опашки на граничния пункт при Видин
Трафикът през Дунав мост: Отново опашки на граничния пункт при Видин
Да сбъднеш мечтата си: Седем души с увреждания се качиха на Рила
Да сбъднеш мечтата си: Седем души с увреждания се качиха на Рила