НОВИНИ

Разследват причините за аварията, оставила без ток милиони жители на Балканите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:44, 22.06.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Опасни горещини са обхванали целия Балкански полуостров. В Сърбия е обявен червен код, в Гърция и Турция пожари, предизвикани от жегите, отнеха човешки животи. В ранния следобед вчера обаче четири държави преживяха безпрецедентен едновременен срив в електрическата мрежа. В сочения за най-горещ ден от началото на годината Хърватия, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина останаха без ток заради претоварване на мрежите.

Петък следобед - жега е обхванала целия Балкански полуостров. Милиони климатици и други уреди са включени едновременно. Хора пътуват от и към работа. Други търсят прохлада в заведения и курорти. Изведнъж токът спира.
Тази история се повтаря на четири места - в Босна и Херцеговина, в Хърватия, Албания и Черна гора.

Градският транспорт спира, светофарите не работят, настава хаос, линейки се опитват да достигнат до десетките подадени сигнали.

Реакциите в Хърватия са смесени.

"Ужасно е. Сякаш светът е спрял. Не мога да повярвам, че това е възможно."

"Хората в града са видимо объркани. Няма ток, няма светофари. Това е пълен срив на всички системи. Всички се чудят какво е станало. Още повече като чухме, че и в съседни държави са без ток..."

"Не можем да работим, затова ще отидем на плаж."

Ресторанти, супермаркети и други магазини затварят врати. На места аварията продължава с часове. Предполага, че проблемът е възникнал на гръцко-албанската граница, но това все още не е доказано.

"Цялата електрическа мрежа на континентална Европа е свързана и това понякога има своите предимства, но има и недостатъци. Предимството е, че можете да внасяте, изнасяте и продавате енергия, но недостатъкът е, че когато има повреда, тя основно се предава от една система на друга", каза Данко Блажевич, директор на хърватската електропреносна компания.

Властите в Черна гора смятат, че електрическа мрежа е претоварена от дни поради свръхконсумация и използване на климатици заради горещините.

"Става дума за смущение от регионален мащаб. Работят тук от 30 години и такова нещо се случва за пръв път", заяви Ранко Реджич, директор на Националния диспечерски център на Черна гора.

В Албания, където аварията продължи 34 минути, в петък термометрите на места измерват 41 градуса. Председателят на българската общност в Голо Бърдо Хаджи Пируши казва че, албанците са свикнали с подобни прекъсвания на тока. Проблем обаче са имали в туристическия сектор.

"Тук народът е научен на трудности. Половин час без ток - няма какво да се случи. За вас и за европейците е много трудно", подчерта Хаджи Пируши, председател на сдружение "Просперитет Голо Бърдо" в Албания.

Властите в четирите държави са започнали съвместно разследване на причините довели до вчерашната безпрецедентна авария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брезалиева и Краснобаева останаха извън първите 10 на многобоя на световната купа в Милано
Брезалиева и Краснобаева останаха извън първите 10 на многобоя на световната купа в Милано
Никола Илиев се завърна в Ботев Пловдив
Никола Илиев се завърна в Ботев Пловдив