НОВИНИ

Размирици във Франция: Четвърта нощ на насилие и вандализъм

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:00, 01.07.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция днес ще бъде погребан 17-годишният Наел, който беше убит от полицай по време на пътна проверка в парижко предградие. Случаят предизвика вълна от насилие в страната.

След четвъртата нощ на размирици са арестувани близо 1000 души. Френските власти ограничиха движението на обществения транспорт в опит да овладеят ситуацията. Мобилизирани са 45 000 полицаи.

Стотици арестувани при размириците във Франция

Палежи в сърцето на Париж, където и тази нощ хиляди полицаи се опитваха да потушат бунтовете, подкрепени от бронирани машини и мотоциклети. Напрежението допълнително се покачи заради претърсването на протестиращи.

По данни на вътрешното министерство са арестувани 994 души, подпалени са повече от 1350 автомобила, 234 сгради са понесли щети.

Властите са регистрирали общо 2560 пожара. В четвъртата нощ на размирици са пострадали 79 полицаи, а броят на мобилизираните достигна 45 000 души.

"Извиках служителите в отпуск. Допълнително са мобилизирани специалните части. С министър-председателя решихме да включим бронирани машини и водни оръдия, хеликоптери, които бяха полезни и благодарение на които бяха избегнати драми", заяви Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Безредиците отново обхванаха цялата страна с горещи точки този път Лион и Марсилия. В Лион млади хора с качулки, въоръжени с железни пръти и фойерверки, са плячкосвали магазини в центъра на града и са палили кофи за боклук.

Кметът на Марсилия поиска да бъдат изпратени допълнителни части за борба с безредиците след експлозия в района на пристанището и разграбването на оръжеен магазин.

Френската футболна звезда Килиан Мбапе написа в Туитър, че насилието не решава нищо и призова то да спре.

"Насилието трябва да спре и да отстъпи на траура, диалога и реконструкцията", коментира футболистът.

Заради безредиците вътрешният министър Дарманен поиска от местните власти да спрат движението на автобусите и трамваите в 21.00 часа местно време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски загуби финала на двойки на тенис турнира в Целе
Александър Донски загуби финала на двойки на тенис турнира в Целе
Пенсионерите с 12% по-високи пенсии
Пенсионерите с 12% по-високи пенсии