НОВИНИ

Разширяват газохранилището в "Чирен" с обществени поръчки за над 300 млн. лв.

Разширяват газохранилището в "Чирен" с обществени поръчки за над 300 млн. лв.
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 15.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

„Булгартрансгаз“ ЕАД стартира обществени поръчки за планиране и изготвяне на инвестиционен проект, устройствено планиране и доставка на необходимите материали за разширение на газовото хранилище „Чирен“.

Проектът е от стратегическо значение за подобряване на енергийната сигурност и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и региона, коментират от дружеството.

Обявени са две открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки.

Едната обществена поръчка е на прогнозна стойност от 300 милиона лева. Финансирането ще се извърши със собствени средства на ‚Булгартрансгаз“ ЕАД и с безвъзмездна финансова помощ след подписване на грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа.

В поръчката са включени дейностите по изграждането и въвеждането в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция.

По този начин ще се създаде техническа възможност за поетапно разширение на подземно газово хранилище „Чирен“, ще се осигури необходимото ново високонадеждно компресорно оборудване, осигуряващо възможност за достигане на заложените в технологичния проект параметри.

Новите съоръжения ще осигурят и необходимото ново високонадеждно оборудване за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и изграждането на нови такива.

Другата обществена поръчка е за устройствено планиране и изработване на технически проект за изграждане на газопровод, свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан.

Тя е на прогнозна стойност 820 хиляди лева без ДДС и ще бъде платена изцяло със средства на "Булгартрансгаз".

Изграждането на газопровода до подземното газово хранилище „Чирен“ е пряко свързано с възможностите за разширение на капацитета за съхранение на самото хранилище, като ще се повишат безопасността на експлоатация и сигурността на пренос на природен газ до и от „Чирен“, коментират от дружеството.

Ще се увеличат капацитетните възможности на хранилището от търговска гледна точка, което ще допринесе за по-голяма сигурност и маневреност по отношение на търговия с природен газ и процесите на добив и нагнетяване и за интегриране на подземното хранилище в газопреносна система в България и в региона.

В допълнение ще се осигури и възможност за газификация на прилежащи райони, което ще позволи замяна на използваните към момента твърди горива и по този начин ще се намалят вредните емисии.

И при двете поръчки икономически най-изгодната оферта ще се определя въз основа на „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно конкретно определени показатели за всяка една от тях.

От "Булгартрансгаз" напомнят, че разширението на хранилището „Чирен“ е със статут „проект от общ интерес“ от 2013 г. насам и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за ЕС, изготвяни съгласно Регламент № 347/2013 г.

Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета".

Проектът е включен в Енергийната стратегия на Република България и е неразделна част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната, заедно с проектите за модернизацията на инфраструктурата на „Булгартрансгаз“ ЕАД, терминалът за втечнен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село призрак отново се появи „на картата“ (Снимки)
Село призрак отново се появи „на картата“ (Снимки)
Премиерите на Чехия, Словения и Полша заминават за Киев за среща със Зеленски
Премиерите на Чехия, Словения и Полша заминават за Киев за среща със Зеленски