НОВИНИ

Разследват апелативния прокурор на Варна за корупция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:51, 26.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската градска прокуратура разследва апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров за корупция, научи "По света и у нас". По неофициална информация сигналът е подаден от кмета на Варна Иван Портних в КПКОНПИ.

Според източници от разследването срещу него имало много сигнали за искане и получаване на подкупи за решаването на дела.

Екип от прокурори и следователи от СГП извършва обиски както в кабинета на Чавдаров във Варна, така и в имоти, които са негова собственост, както и на негови близки.

Чавдаров стана апелативен прокурор на Варна през 2018 година, а миналата година беше избран за член на ВСС от общото събрание на прокурорите. Преди да заеме поста административен ръководител на апелативната прокуратура в морския град е бил окръжен прокурор на Варна.

От Софийска градска прокуратура изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че в прокуратурата са получени материали от КПКОНПИ, в които е приложен сигнал от И. П., лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, за поискан и получен подкуп в особено големи размери от административния ръководител на Апелативна прокуратура – Варна.

Незабавно в СГП е образувано досъдебно производство, в рамките на което след получено разрешение от съдия от Софийски градски съд на 26.07.2023 г. на територията на гр. Варна са извършени действия по претърсване и изземвания от жилището и служебния кабинет на Чавдаров.

В хода на следствените действия в жилището на Чавдаров са открити 271 боеприпаси (бойни патрони с различен кабилър), съхранявани без надлежно разрешително. В служебната каса на магистрата в АП-Варна са намерени и иззети голяма сума пари – 49 хил. евро и 20 хил. лв.

Събраните материали се докладват на наблюдаващия прокурор в СГП, който ще извърши преценка дали са налице предпоставките по чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе и на двойки във Вашингтон
Григор Димитров ще играе и на двойки във Вашингтон
Български спортисти създадоха незабравими летни спомени за десетки деца и младежи
Български спортисти създадоха незабравими летни спомени за десетки деца и младежи