НОВИНИ

Темата за смяната на националния празник предизвика дебати в парламента

Николай Минков
от Николай Минков
12:33, 26.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за евентуална промяна на националния празник от 3 март на 24 май стана повод за коментари в кулоарите и декларации в пленарната зала.

3 март или 24 май - значението на двете дати според историците

Лидерите на управляващото мнозинство в лицето на Кирил Петков, Бойко Борисов и Христо Иванов предпочетоха да защитят виждането си, че 24 май трябва да е новият национален празник с аргумента, че тогава празнуваме българската писменост и култура. Опозицията заяви, че празникът трябва да остане 3 март, защото това е датата, на която България се връща на политическата карта на Европа.

Ето какво коментираха представителите на партиите:

Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС: 24 май е изключителен празник, даже няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или други.

Кирил Петков, ПП-ДБ: В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост и просвета България може да просперира.

Христо Иванов, ПП-ДБ: По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение - въпросът е за България и как ние самите искаме да разкажем на нашите деца.

Костадин Костадинов, "Възраждане": 3 март е не просто национален празник на България, той е символ на българската свобода, той е денят на свободата. Да, при нас свободата и независимостта се различават и някои умели, политически нечистоплътни спекуланти си позволяват да използват този факт и да пипат с мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея.

Борислав Гуцанов, БСП: Вие, уважаеми или по-скоро неуважаеми колеги, сте склонни да жертвате всичко родно, за да докажете своята правилна политическа ориентация, както вие го говорите, и за пореден път да сложите наколенки, пред кого - сигурно и вие не знаете.

Ивайло Вълчев, ИТН: С цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3 март. Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захлаждане и гръмотевични бури в четвъртък
Захлаждане и гръмотевични бури в четвъртък
Пожарите в средиземноморските страни взеха 40 жертви
Пожарите в средиземноморските страни взеха 40 жертви