Разследват българска престъпна група за разпространение на наркотици във Франкфурт

от БНТ
14:32, 03.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
полицията проверява сигнал три столични университета
Слушай новината

Специализираната прокуратура участва в разследване на българска престъпна група за разпространение на наркотици, действаща в германския град Франкфурт на Майн.

На 23.11.2021 г., в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от прокуратурата във Франкфурт на Майн - Федерална Република Германия, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършиха действия по разследване на организирана престъпна група от български граждани за държане и разпространение на наркотици на територията на ФРГ, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на с Федералната криминална служба на Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП на 23.11.2021 г. бе проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и област Търговище.

12 българи са задържани в Германия за разпространение на наркотици

В хода на действията по разследването в Германия първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на гр. Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването.

При извършените претърсвания на адреси в гр. Попово и с. Кардам са намерени и иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефонии и други доказателства, свързани престъпната дейност на групата. Те ще бъдат предадени на прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото в Германия разследване.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пресечен е канал за незаконно преминаване на българо-сръбската граница
Пресечен е канал за незаконно преминаване на българо-сръбската граница
Шофьорът на катастрофиралата на "Тракия" цистерна е употребил наркотици
Шофьорът на катастрофиралата на "Тракия" цистерна е употребил наркотици