Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разследват десетки българи заради финансови измами в Германия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:08, 28.07.2023 (обновена)
8781
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Десетки българи са обект на разследване в Германия заради финансови измами чрез онлайн платформи за инвестиране.

Последният случай е от тази седмица, когато стана ясно, че 34-годишна българка е обвинена по дело за измама за 14 милиона евро и се иска екстрадицията ѝ.

Броят на измамените чрез подобни финансови пирамиди нараства. Сред тях не са само германци, но и австрийци и швейцарци.

Разследват се не само българи, но и граждани на Сърбия, Хърватия, РСМ и Украйна.

Съдебната практика показва, че разследващите най-често стигат до служители от отдел "Продажби", а максималното наказание е 15 години затвор.

От няколко години в Германия работят специализирани прокуратури, които се занимават с разследване на киберпрестъпления и по-специално на колцентрове, които търсят инвеститори за различни финансови платформи.

"Действително обект на разследване са десетки, а в бъдеще може би ще бъдат стотици български граждани. Такива дела се водят постоянно. Броят им се променя непрекъснато. Според моята лична преценка може би към момента са около 20-25 съдебни производства, които са завършени и има издадени присъди", заяви д-р Мария Милушева, адвокат по наказателно право в Германия.

Тя е работила по някои от казусите. Сред обвинените попадат и израелци, и германци.

"Немската прокуратура получава оплаквания или жалби от различни немскоговорящи граждани, от австрийци, от швейцарци. Съответно тя води разследвания срещу немскоговорящи служители, които са имали контакт с немските граждани и такива служители могат да бъдат както български, така и немски граждани. Немски граждани също са работили в колцентрове", допълни д-р Мария Милушева.

След като властите обискират колцентър, който е обект на разследване, конфискуват компютри, проверяват имейли, разпитват и множество на брой свидетели. Обикновено събраните доказателства уличават лица на ниско и средно нива в йерархията.

Най-често това са служители в отдел "Продажби". През последните години е имало няколко дела, по които са разследвани шефове на колцентрове и съдът е постановил осъдителни присъди. До организаторите на високо ниво се стига трудно.

Журналистически разследвания в Германия осветляват криминални фигури, които се намират в Израел, Украйна и Русия.

"Тези измами в Германия се класифицират като измама по занаят или в организирана престъпна група и законът предвижда наказание между 1 и 15 години затвор. Става въпрос за инвестиции, които достигат милиони, в някои случаи десетки милиони евро и за граждани, които инвестират всичките си спестявания", каза още д-р Мария Милушева.

Съдебната практика в Германия показва, че подобни дела приключват в срок от няколко месеца до година и половина. Размерът на присъдата зависи до голяма степен от броя на измамените лица, както и нанесените щети.

В някои случаи се стига до условна присъда. Спогодба между Германия и България дава възможност осъдено лице да излежи присъдата си в български затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов с пето място на квалификацията преди Гран при на Белгия във Формула 3
Никола Цолов с пето място на квалификацията преди Гран при на Белгия във Формула 3
Шефът на Алпин напуска тима след Гран при на Белгия във Формула 1
Шефът на Алпин напуска тима след Гран при на Белгия във Формула 1