Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Със 166 подписа ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 28.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

"Внесохме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България", заяви Христо Иванов.

По думите му е постигнато обединение на текстовете в един.

Вижте още в репортажа на Ирина Цонева

"Законопроектът е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, с което се гарантира във висока степен наличието на мнозинство за прокарването на идеите за съдебната реформа, Висшият съдебен съвет се разделя на две с пропорции, които осигуряват спазването на международните стандарти по отношение на независимостта на съда, но и запазване на парламентарна квота в Съдийския съвет и Прокурорски съвет, в който има съществено мнозинство на парламентарните членове, с което се гарантира обществена отчетност", допълни Христо Иванов.

Той поясни, че се намаляват правомощията на главния прокурор, с което тази позиция се ликвидира по думите му като "център на неформална власт и политически играч".

"Този законопроект тепърва ще мине на 3 четения - ще има дискусия и усъвършенстване на текстовете", добави Христо Иванов.

"И ГЕРБ-СДС и ДПС се обединихме за темата, че 24 май трябва да бъде националният празник на България и това трябва да бъде заложено в Конституцията. Вкарваме духа на знанието и просветата, на писмеността. Разбира се уважаваме и 3 март, залагаме идеология за бъдещите поколения", заяви Кирил Петков.

"Сърцевината е съдебната реформа. Предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере едно лице за кандидат за министър-председател от 3-те, които посочваме - председателят на НС, шефът на БНБ и председателят на ВКС и по предложение на този кандидат за премиер вече да бъде формиран Министерският съвет - по този начин се създава автономност на служебното правителство, защото в противен случай зависи само от един човек", каза Атанас Атанасов.

Въвежда се и облекчен достъп до Конституционния съд.

"В началото на процеса сме, предстои ни много работа в сложна политическа ситуация", заяви Христо Иванов".

На въпрос на БНТ той коментира: "Въпросът за бързи промени изисква 180 гласа, а ние имаме 166, които са достатъчни за по-бавното протичане на процеса", каза още Христо Иванов.

Малко след това Делян Пеевски коментира, че ДПС са се отказали от техния проект за промени, за да има обединение, съдебна реформа и нова Конституция до Нова година.

"Ако се събере подкрепа, събере се, ако не, вървим по бавната писта, имаме гласовете и ще бъде прието. Разликата не е толкова голяма, до Нова година ще имаме нова Конституция. Нека да търсим обединение, ще видим какво ще правим. Няма смисъл да влизаме в детайли", заяви Пеевски.

"Смятам, че намерихме добър баланс и този баланс се вижда от това, че събрахме 166 подписа, което гарантира при всички положения, че има мнозинство до края на годината да се приемат промените в Конституцията. Ние преди дни казахме, че сме категорично против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт и останалите колеги от ДПС и ПП-ДБ приеха това предложение, ДПС имаха същото предложение и всички заедно намерихме съгласие", каза още Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Гледайте на живо тук или на страницата ни във Фейсбук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен дъжд саботира единствената тренировка преди Гран при на Белгия във Формула 1
Обилен дъжд саботира единствената тренировка преди Гран при на Белгия във Формула 1
СГП се самосезира след нападението с нож над българин в Скопие
СГП се самосезира след нападението с нож над българин в Скопие