НОВИНИ

Арестуваните в Скопие фенове на "Левски" няма да получат обвинения

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:56, 28.07.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

21 български футболни фенове прекараха нощта в полицейски упрвления на Скопие. Те бяха задържани преди мача между "Шкупи" и "Левски" в столицата на Северна Македония. Срещу нито един от тях няма да бъде повдигнато обвинение. Приятели на наръгания с нож привърженик пък апелираха правителството на България да съдейства за транспортирането на настанения в университетската болница "Свети Наум".

Вижте още в прякото включване на Радостин Любомиров

Прокуратурата в Скопие е предприела действия за идентификация на лицата от сблъсъка преди мача между "Левски" и "Шкупи"

Мачът между "Шкупи" и "Левски" оправда очакванията, че ще бъде високорисков. Напрежението около гостуващата синя агитка започна още на границата и продължи часове след последния съдийски сигнал. 21 българи бяха задържани за нарушаване на обществения ред в Скопие, а един беше намушкан с нож. Последва реакция от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който призова спортът и политиката да не се смесват.

МВнР остро осъжда нападението над българи преди мача на "Левски" в Скопие

Част от българските фенове бяха задържани непосредствено преди да влязат на трибуните на стадион "Тодор Проески", след като се оплакаха от отношението на охранителите и стюардите към тях. Това доведе до сблъсъци с жандармерията и сериозно напрежение около час преди двубоя. В ранния следобед днес задържаните бяха освободени. Срещу нито един от тях няма повдигнати обвинения.

СГП се самосезира след нападението с нож над българин в Скопие

Парите за глобите за нарушаване на обществения ред бяха събрани от привържениците на "Левски", които над 3 часа след края на мача останаха на стадиона в знак на протест срещу отношението на полицията в Скопие.

Тони Бончев: Проверките са по-сериозни, отколкото да влезеш в парламента според мен. Два пъти полицаи, два пъти стюарди. На границата - кучета. Това не е нормално.

Лъчезар Марваков: Взимат се слушалки, взимат се зарядни за телефони, просто малко несериозно и пресилено изглежда всичко. Между другото казаха, че е опасно, а ако пътуваме сами - може да хвърлят камъни. Разбрах, че и това се е случило.

БНТ: Усети ли се враждебна обстановка срещу вас?

- Да, да. И на стадиона и извън стадиона.

БНТ: На кого го отдавате всичко това, имаше ли някакви провокации от страна на домакините и т.н.?

Марио Алексиев: Не, може би на стандартно - политическото напрежение между двете държави.

Николай Денков за намушкания фен на "Левски": Агресията е напълно неприемлива

Намушканият фен на сините, който претърпя спешна операция в университетската болница "Свети Наум" се възстановява. Той и пътуващите с него бяха нападнати в албанския квартал "Чаир". Приятелите му настояват българското правителство да съдейства при транспортирането му обратно у нас. Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че нападателите вече са идентифицирани.

Външно министерство на РСМ осъди инцидента с феновете на "Левски" в Скопие

От ПФК "Левски" излязоха с позиция относно събитията в Скопие. Написаха, че подкрепят всички привърженици, засегнати при инцидентите и че всички сигнали за провокации от страна на организаторите на срещата са предадени на местнте органи и представителите на УЕФА.

По темата работят: Радостин Любомиров, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозии в склад за боеприпаси в Гърция
Експлозии в склад за боеприпаси в Гърция
Илиана Раева сезира отговорните институции за смъртна заплаха
Илиана Раева сезира отговорните институции за смъртна заплаха