НОВИНИ

Развалени машини във Варна - къде преминаха на гласуване с бюлетини

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 21.11.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна в три от секциите машините са се развалили и това е наложило да се премине на гласуване с бюлетини.

В Основно училище "Неофит Бозвели" се намира една от секциите, в които се е наложило да се мине на хартиени бюлетини. По информация на Районната избирателна комисия в още две секции във Варна са се развалили машините за гласуване. За едната уточняват, че още вчера е имало проблеми при тестването, а днес изобщо не е заработила. Въпреки това гласуването в тези три секции върви нормално.

Цветелина Илиева от Варна гласува днес във втория тур на изборите. Миналата седмица тя и съпругът ѝ не успяха да упражнят правото си на вот - те бяха под карантина и въпреки приетата заявка да гласуват с подвижна урна, никой не ги посети до края на изборния ден. Цветелина Илиева още чака отговор на въпросите, които зададе тогава и чрез БНТ.

След като вече не е под карантина, Цветелина Илиева гласува на балотажа в 119-а секция във варненската Първа гимназия. Казва, че е избрала с надеждата за по-добро бъдеще на децата си. И продължава да пита какво се е случило на първия тур на изборите, когато тя и съпругът ѝ напразно са чакали подвижната секция да ги посети. Има едно основно притеснение:

"Че нещо може да е станало с гласа ми. Тъй като беше заявено, че ще гласувам, бях включена в списъците, но реално не съм подала глас", споделя Цветелина Илиева.

БНТ: Успяхте ли да получите отговор защо не успяхте да гласувате с подвижна кутия?

"Абсолютно по никакъв начин не съм получила уведомление, нито контакт някакъв", допълни Цветелина Илиева.

БНТ: Подавали ли сте сигнал някъде?

"Към официалния имейл на Централната избирателна комисия", коментира Цветелина Илиева.

БНТ: Оттам имате ли отговор?

"Не", каза Цветелина Илиева.

Според нея е било правилно тя и мъжа ѝ поне да бъдат уведомени, че няма да могат да гласуват на първия тур.

"Въпреки че моят един глас, или в случая – два, може би нямат значение за крайния резултат на изборите, аз смятам, че трябва да получа адекватно обяснение. Надеждата ми е, и след подаването на сигнала, за по-адекватни действия и по-организирана работа на самите изборни комисии, защото за мен това е пропуск", каза още Цветелина Илиева.

От Районната избирателна комисия във Варна уточниха, че на първия тур решението да се приемат заявки и след крайния срок, е било взето късно, желаещите са станали много и времето не е стигнало за всички.

Проверка на изборните книжа дали някой не е гласувал вместо Цветелина Илиева ще бъде направена, след като приключи вторият тур на изборите. Дотогава достъпът до списъците не е възможен.

Репортер: Нивелина Няголова

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло и слънчево време в следобедните часове
Топло и слънчево време в следобедните часове
Официално: Оле Гунар Солскяер беше уволнен от Манчестър Юнайтед
Официално: Оле Гунар Солскяер беше уволнен от Манчестър Юнайтед