НОВИНИ

Реакциите след решението за разполагане на руски ядрени тактически оръжия в Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:37, 26.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати не вярват Русия да се подготвя да използва тактическо ядрено оръжие - първите реакции след като руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Според американски военни експерти, Путин е възнамерявал да даде такива боеприпаси на Минск още преди нахлуването в Украйна.

Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Предпазливи и внимателни са първите реакции след решението на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Запознати сме с решението на Русия и ще продължим да следим ситуацията, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Ведант Пател, цитирано от Си Ен Ен:

"Не виждаме никаква причина да коригираме нашата стратегическа ядрена позиция, или някакви индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Оставаме ангажирани с колективната защита на НАТО".

Според американския институт за изучаване на войната, Путин вероятно е обещал на един от най-верните си съюзници - президентът Александър Лукашенко, че в Беларус ще има тактическо ядрено оръжие преди войната в Украйна. Но едва сега задейства този план, който се предполага че е част от поредната информационна кампания за сплашване на Киев и Запада.

Експертите обръщат внимание на факта, че Лукашенко е искал ядрени боеприпаси от Путин още през 2021 година. През 2022 година в беларуската Конституция е направена промяна, която се отнася за ядрения неутралитет на страната.

Реакцията на Украйна - Киев очаква от Европа още санкции срещу Москва след това решение, каза съветникът на украинския президент володимир Зеленски Михайло Подоляк. В интервюто си вчера, Путин подчерта, че с решението си Русия не нарушава ангажиментите си за неразпространение на ядрени оръжия, и добави, че Москва няма да предаде контрола на тактическите ядрени оръжия на Минск. Той отбеляза, че Съединените щати отдавна са разположили тактически ядрени оръжия в шест европейски държави - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция.

Руският лидер припомни, че Вашингтон също не предава контрола над арсеналите си на своите съюзници. Стана ясно, че Беларус вече е получила ракетни комплекси "Искандер", които могат да носят ядрени бойни глави. Като наследник на Съветския съюз, Русия има най-много такива - над 5970, по данни от 2022 година, цитирани от Ройтерс.

Снимки: БТА/Архив

Според Федерацията на американските учени, Вашингтон контролира над 5 400 ядрени бойни глави. Не е известно обаче, колко точно от тези боеприпаси са работещи, коментират експерти. Какво представляват тактическите ядрени оръжия - боеприпаси за специфични тактически постижения на бойното поле. Ядрените бойни глави могат да бъдат използвани с помощта на ракети, торпеда, гравитационни бомби, по въздух, вода и суша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мотосезона (Снимки)
Откриха мотосезона (Снимки)
Даниел Радклиф, известен с ролята си на Хари Потър, ще става баща
Даниел Радклиф, известен с ролята си на Хари Потър, ще става баща