НОВИНИ

Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 25.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Русия
Слушай новината

Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, съобщи президентът Владимир Путин. Той посочи, че с решението си страната му няма да наруши ангажиментите си за неразпространение на ядрени оръжия.

Руският лидер направи и сравнение с разполагането на американски арсенали в Европа. Москва няма да предаде контрола на тактическите ядрени оръжия на Минск, добави Путин.

Беларуският президент Александър Лукашенко отдавна повдига въпроса за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната му, посочи Владимир Путин. Той не уточни кога въоръженията ще бъдат прехвърлени в Беларус.

От 3 април започва сформирането на екипите, Русия ще завърши изграждането на съответните складове там до 1 юли, каза руският президент.

Той отбеляза, че Съединените щати отдавна са разположили тактически ядрени оръжия в шест европейски държави - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция. Руският лидер припомни, че Вашингтон също не предава контрола над арсеналите си на своите съюзници.

"Подчертавам, без да нарушаваме нашите международни ангажименти за неразпространение на ядрени оръжия, вече помогнахме на нашите беларуски колеги да оборудват техните самолети, самолетите на Беларуските военновъздушни сили. 10 самолета вече са в готовност за употреба на този вид оръжие", заяви руският президент Владимир Путин.

С решението си Русия за първи път от средата на 90-те години ще изнесе тактически ядрени оръжия извън своя територия.

"Вече сме предали на Беларус нашите добре познати и много ефективни ракетни комплекси Искандер, които също могат да бъдат носители", допълни Владимир Путин.

При рухването на Съветския съюз през 1991 година ядрени оръжия имаше в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. През май 1992 година четирите вече независими държави се споразумяха всички арсенали от този тип да бъдат разположени в Русия, като трансферът на бойните глави приключи през 1996 година.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски поднови искането си за по-значителна военна подкрепа от западните съюзници срещу руската инвазия.

Пред японската преса той изтъкна, че Украйна не може да започне потенциална контраофанзива преди пристигането на допълнителни танкове, артилерия и далекобойни системи за залпов огън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 190 държави се включват в инициативата "Часът на Земята"
Над 190 държави се включват в инициативата "Часът на Земята"
Посланикът ни в Букурещ: Освободен е екипажът на единия от задържаните в Румъния български кораби
Посланикът ни в Букурещ: Освободен е екипажът на единия от задържаните в Румъния български кораби