НОВИНИ

Започнаха обученията на комисиите за изборите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:00, 25.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Изборният ден ще се окаже предизвикателство за секционните избирателни комисии. За краткия си мандат депутатите от предишния парламент върнаха хартиената бюлетина, въведоха видеонаблюдението и обработката на гласовете ще отнеме освен време и допълнителна подготовка и организация. Обученията на комисиите започнаха.

За първи път на избори у нас броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще се предава онлайн. Към страната пътуват над 12 000 устройства, а членовете на секционните избирателни комисии вече се учат как да ги използват.

"Видеонаблюдението ще забави и то значително с това показване на бюлетината, с преференциалния вот за кого е. Тук имаме две засечки - веднъж хартия, веднъж машина", заяви Ирина Михайлова, РИК-Перник.

"При 300 до 350 избиратели - до час, час и половина. Което значи, че първите секции на община Радомир ще започнат да предават в 23.00 часа", допълни Валентин Петров, секретар на община Радомир.

С помощта на хронометър ще проверим колко време ще продължи процесът по отчитането на всяка една бюлетина.

"Всички допълнителни часове, които ще употребяваме да размахваме бюлетини там на екрана, да ни зачетат труда като държавни служители. Плюс да ни зачетат труда като артисти, защото ние там четем като артисти", коментира Невена Петкова, председател на СИК.

За тези пети избори за две години има още една новост - увеличени са заплащанията на СИК-овете. Председател ще получава 250 лв., а член 190 лв. Но се увеличават и надеждите, и притесненията.

"Аз където съм, в Горна Диканя, са 120 човека. И това ме притеснява, че всички няма да гласуват", заяви Виолета Ангелова, член на СИК.

"Надявам се да се промени, не може да е така, трябва нещо да се направи", каза още Капка Александрова, председател на СИК.

Секциите в страната са 12771, от които 240 са подвижни. С машини ще може да се гласува в над 9366. В чужбина ще има 737 секции в 61 държави, машини ще има в 245 от тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите ни по футбол отстъпиха минимално на Словакия на старта на Анталия Къп
Младежите ни по футбол отстъпиха минимално на Словакия на старта на Анталия Къп
Арда постигна класика над третия във Втора лига в контролна среща
Арда постигна класика над третия във Втора лига в контролна среща