НОВИНИ

Зеленият преход - какво е бъдещето на въглищните мини в Германия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:21, 25.03.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Европа
Слушай новината

Два месеца след като една от най-големите мини за лигнитни въглища в Германия стана арена на протести на екозащитници работата в рудника продължава, видя екип на "По света и у нас".

В момента и Германия, подобно на България, разчита много на въглищните си мини, за да произведе ток.

Близо 30% от електроенергетиката идва именно от твърдо гориво.

В Северен Рейн-Вестфалия, близо до градовете Дюселдорф и Мьонхенгладбах, се простира една от най-големите мини за лигнитни въглища в Германия.

Селцето Люцерат трябва да изчезне заради разрастващите се въглищни мини, именно то се превърна в символ на наново обновената въглищна индустрия в Германия.

От енергийната компания, която стопанисва мината, твърдят, че това е само временно решение заради намалелите руски доставки на природен газ, дали е така обаче.

Разширяването на мината край Люцерат стана арена на протести в средата на януари, когато в изоставеното градче се бяха барикадирали зелени активисти. Наложи се полицията да се намеси, след като германският съд постанови, че територията е на германската компания RWE.

Заради недостига на природен газ от Русия, една от най-големите енергийни компании в Германия се е наложило да пусне три блока по 300 мегавата въглищни централи, както и да продължи работата на още два блока по 600 мегавата.

От компанията уверяват, че това ще продължи до 2030 година, когато те напълно ще се откажат от въгледобива, вместо до 2038 година, както е било планирано в началото. Въглищните централи ще бъдат заменени с възобновяеми енергийни източници, в които дружеството ще вложи 50 млрд. евро до 2030 година.

Досега в областта компанията е отворила паралелно с разширяването на въглищните мини осем вятърни парка. Планират и изграждането на четири слънчеви централи.

"Ще отнеме две или три десетилетия, докато мината бъде рекултивирана и готова за повторна употреба. Ако искате да се занимавате със земеделие, ще трябват допълнително още около седем години. За да построите сгради около мините, ще трябва да изчакате между 10 и 15 години", заявяват от компанията RWE.

От компанията са започнали с рекултивацията на терените отсега въпреки че добивът напредва.

"Транспортни ленти ще пренасят откривката от челото на мината към задната част. В края на производството през 2030 година или 2033 година, ако има енергийна криза, на мястото на мините ще има три големи езерни басейна. Те ще бъдат заобиколени от гори, плажове и яхтени пристанища", допълват от компанията RWE.

"Добивът на въглища е необходимост, но експлоатацията на въглищни мини е много скъпа, много е лошо за замърсяването, но смятам, че е било неизбежно да се разшири мината. Смятам, че въглищата са резерв, от който трябваше да се възползваме. Бъдещето трябва да бъде зелено, нямаме друг избор, бъдещето трябва да е зелено, колкото и скъпо да е", коментира Щефан, жител на областта.

Компанията има и план за бъдещето на миньорите, които ще останат без работа след затварянето на мините.

"Миньорите над 58 години ще бъдат пенсионирани, част от по-младите ще запазят работните си места в новите възобновяеми централи на RWE, а останалите ще бъдат преквалифицирани и лесно ще си намерят работа, защото в Германия има недостиг на работна ръка в много бизнес области", заявяват още от компанията RWE.

Планът на компанията, която управлява мината, вече се изпълнява, независимо дали затварянето ѝ ще се отдалечи още в бъдещето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шотландия с класика срещу Кипър на старта на квалификациите за Евро 2024
Шотландия с класика срещу Кипър на старта на квалификациите за Евро 2024
Светлана Каменова с бронз от Световното първенство по бокс за жени в Индия
Светлана Каменова с бронз от Световното първенство по бокс за жени в Индия