НОВИНИ

Отново протест в пловдивското село Шишманци срещу кариера за инертни материали

bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 25.03.2023
Чете се за: 01:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Жителите на пловдивското село Шишманци отново излязоха на протест, заради подготвяната нова кариера за добив на инертни материали. Днес те затвориха за час главния път в посока Белозем.

Недоволството им е провокирано от внесено в регионалната екоинспекция и община Раковски инвестиционно предложение за 35-годишна концесия на варовиково находище. Хората са притеснени, че то ще се намира в непосредствена близост до домовете им. В селото вече има други две кариери, стопанисвани от същата фирма. Те обаче вече са почти изчерпани.

В позиция до БНТ концесионерът посочи, че са поискали да се направи за новото находище оценка на въздействието на околната среда, въпреки че по закон не се изисквало. Това беше потвърдено и от РИОСВ-Пловдив с уточнението, че процедурата все още е в начален етап.

От фирмата смятат, че не е възможно взривните дейности да са повлияли на здравината на постройките в селото, тъй като са с нисък интензитет и са веднъж месечно. Хората обаче са категорични, че ще продължат с протестите и са събрали подписка с над 300 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните моряци в Констанца са разпитани, засега срещу тях няма повдигнати обвинения
Задържаните моряци в Констанца са разпитани, засега срещу тях няма повдигнати обвинения
Дидие Дешан: Страхотно завръщане след Мондиала
Дидие Дешан: Страхотно завръщане след Мондиала