НОВИНИ

Втори ден задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 25.03.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца. 10-мата български моряци са в добро състояние. На борда на корабите има достатъчно вода и храна. Разследването за нерегламентиран улов на акули продължава. Още не са приключили разпитите на тримата капитани.

Българските моряци са били разпитвани до 5 часа тази сутрин, а днес следобед капитаните отново са имали среща с представители на румънската прокуратура. Разпитите продължават и в момента. Два от корабите се оперират от балчишка фирма, а третият от варненска. Плавателните съдове са част от Рибарското сдружение "Черноморски изгрев". От организацията са категорични, че не може да става въпрос за незаконен улов. Към българските моряци засега няма повдигнато обвинение.

Задържаните кораби са били на риболов в Черно море от 19 март. Заедно с тях е имало още над 50 плавателни съда, разказа по телефона пред БНТ днес единият от капитаните ни в Констанца Красимир Петров. Това, което ловят, е предимно калкан, барбун, карагьоз.

Всички рибари са добре запознати с правилата за риболов. Те получават съответния регламент, знаят какви квоти имат право да ловят от всяка риба.

Задържаните български кораби не са бракониерствали в Черно море, категоричен е и председателят на Рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев. В Румъния има забрана за улов на акула от 15 март до 15 април.

"Тази забрана за акула е единствено приложима за румънските риболовни кораби. Нашите рибари са били в общоевропейски води. Ние риболуваме в законовото време на годината. По всички законови правила", заяви Емил Милев, председател на Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Общо 56 са уловените акули от трите кораба. Проверката, при която те бяха задържани, е част от съвместния регулярен контрол на българските и румънските власти. Той се извършва от пет години насам по решение на Европейската комисия.

"Европейска квота за акула няма. Единствените квотирани риби в Европейския съюз са калканът и цацата. Европейска забрана няма как да има обща, защото водите на различните морски басейни са различни. Забраната е конкретно за румънските води", допълни доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА.

Според юристите по морско право всяка държава с излаз на море има определени права в акваторията на икономическата зона.

"Така че държавата, съответно на Конвенцията по морско право още от миналия век, 1980 година, има права съответно да налага режим в икономическата си зона, включително и за риболов", каза още Христо Раев, адвокат по морско право.

От посолството ни в Букурещ заявиха, че на всеки етап съдействат на българските моряци.

Репортер: Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК и Германия постигнаха споразумение за автомобилите с вътрешно горене
ЕК и Германия постигнаха споразумение за автомобилите с вътрешно горене
Монтана 2003 отстъпи на Будучност в полуфиналите в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана 2003 отстъпи на Будучност в полуфиналите в Адриатическата лига по баскетбол за жени