НОВИНИ

Реакциите в парламента след номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕРБ-СДС

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:12, 10.05.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Повечето политически сили дават положителна оценка за кандидатурата на Мария Габриел. От ПП-ДБ обаче не отстъпват от позицията си и няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. "Възраждане" отново заявиха, че биха подкрепили единствено и само техен кабинет. От ДПС настояват да видят формулата на управление, която ще предложи Мария Габриел и очакват скоро да получат покана за среща. От БСП настояват за лидерска среща, на която да се уточнят основните приоритети. Корнелия Нинова обяви, че вече са получили покана за разговор с Мария Габриел утре и ще се отзоват на тази покана. ИТН биха подкрепили правителство с първия мандат, само ако преди това проведат задълбочен разговор за основните приоритети.

Даниел Лорер, ПП-ДБ: "Мария Габриел изпълнява достойно задачите си на еврокомисар. До известна степен е изненадващо за всички нас, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер в първия мандат на ГЕРБ, който голяма част от политическите сили бяха достатъчно ясни, че няма да подкрепят. Нашата позиция беше принципна от ден едно - ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно няма да предлагаме наши личности в него."

Коя е Мария Габриел?

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Много пъти сме казвали и пак ще заявим, че няма значение кой ще бъде премиер, а каква политика ще води. Не виждаме промяна в политиката на ГЕРБ и другите партии. Няма да коментираме Мария Габриел. Забелязваме симулиране на желание за съставяне на кабинет."

Костадин Костадинов: Какъвто и да е ходът, правителство няма да има

Мустафа Карадайъ, ДПС: "Да вървим стъпка по стъпка и да не изпреварваме събитията. Сега има обявен кандидат за министър-председател, нека да чуем от него поне 3 или 5 приоритета какво ще обяви изобщо като намерение и посока.

Карадайъ за кандидат-премиера: Да коментираме предположения на предположенията не е сериозно

Корнелия Нинова, "БСП за България": "Г-н Борисов направи поредната грешка. Той обърна пирамидата - първо премиера и после какво да се прави. Утре получихме покана за среща с Мария Габриел, ще отидем на тази среща, но отново сме в пълна неяснота за какво ни канят.

- Бихте ли предложили министри?

- Първо, трябва да изясним всичко, и знаете, правим три дни допитване и отговаряме."

Нинова: Ние ще изчакаме още малко и тогава ще си кажем мнението

Станислав Балабанов, ИТН: "Най-вероятно в такава ситуация най-добре е да се надяваме да се състави кабинет на споделените отговорности. В един такъв кабинет трябва да влязат доказани личности с качества и експертиза, за да може най-после държавниците да извадят България от редицата политически кризи."

Станислав Балабанов за Мария Габриел: Тя е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава

Най-вероятно срещите на Мария Габриел с политическите сили започват от утре.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова: Ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета
Йотова: Ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета
Актьорът Джефри Ръш идва в Румъния, за да получи награда за цялостно творчество
Актьорът Джефри Ръш идва в Румъния, за да получи награда за цялостно творчество