НОВИНИ

"Референдум": "За" или "против" вота на недоверие? Гласовете на българите са почти изравнени

живо референдум против вота недоверие говорят депутатите
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 21.06.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер в "Референдум" - за или против вота на недоверие към правителството? Часове преди ключовото заседание в студиото отговарят депутатите. Искрен Арабаджиев (ПП), Тома Биков (ГЕРБ-СДС), Румен Гечев (БСП), Атанас Славов (ДБ) и Цончо Ганев ("Възраждане")

След близо осемчасови дебати в парламента днес временният председател на парламента Мирослав Иванов обяви, че гласуването ще се проведе на извънредно заседание утре, в 19.10 ч.

Въпросът на социологическа агенция "Алфа рисърч" за предаването тази вечер е: "Ако Вие бяхте депутат - за или против вота на недоверие срещу правителството щяхте да гласувате?"

Гласовете на анкетираните са почти изравнени - с около процент повече обаче са тези, които биха гласували за сваляне на правителството.

Ето и част от мненията на депутатите относно предстоящия вот утре:

"Не е ясен резултатът от гласуването утре, тъй като, за да управлява едно правителство трябва да има 121 депутати. Но за да има валиден вот на недоверие, опозицията трябва да събере 121 гласа и аз не съм много убеден в това", коментира в студиото на "Референдум" Искрен Арабаджиев.

От своя страна Тома Биков от ГЕРБ заяви, че всички от парламентарната им група ще бъдат в залата утре и нарече разговорите на ПП с депутати от ИТН "политическо брокерство".

"След като видяхме, че коалицията се разпада и в същото време не се задава нова ефективна и реалистична формула за създаване на мнозинство в рамките на този мандат, сметнахме, че е по-добре да внесем вот на недоверие и да прекратим това, което започна да се разиграва през последните 10 дни. Не се ангажирам да кажа кой и какво прави с независимите депутати, но е факт, че това, което се случва, се нарича политическо брокерство - независимо кой и с какви мотиви го прави".

Искрен Арабаджиев контрира, че всичко, което "Продължаваме промяната" прави, е публично.

"За нас това е по-опасно, отколкото да падне правителството и да отидем на избори", допълни Тома Биков.

По думите на Румен Гечев правителство на малцинството трудно би могло да управлява у нас.

"Освен аритметиките, които са съдбоносни, по-важното е какво става с България, какви биха били последиците. В момента всяко българско семейство и фирмите се интересуват от това какво ще стане с техните доходи, бизнесът ще получи ли - под каква форма и в каква степен компенсации".

Това правителство е пагубно за България, заяви Цончо Ганев.

"Една от основните причини да сме в толкова тежа икономическа обстановка е политиката, която води правителството спрямо Руската федерация. Инфлацията е следствие на скъпите енергоносители. Когато от трибуната се заяви, че няма да имаме дългосрочен договор, нормално е да изпадаме в тази ситуация".

Според Атанас Славов управлението няма жизнеспособна алтернатива в този парламент.

"Една коалиция, която беше напът да се създаде, коалиция, която от "Демократична България" нарекохме "Ориент Експрес", защото алтернативата, която предлага, е връщане назад, излизане от ЕС и НАТО, трайно връзване с Русия - това е точно обратното на онова, с което се бори правителството".

След 8-часовите дебати: Аргументите "за" и "против" вота на недоверие срещу кабинета "Петков"

По време на протестите "за" и "против" правителството стана ясно, че утре сутрин, ако бъдат посочени номинации, вероятно ще бъде избран и нов председател на парламента, на мястото на отстранения Никола Минчев.

"Новото мнозинство свали един принципен човек безпринципно, така че за момента няма да предлагаме председател на НС", заяви Искрен Арабаджиев. (Припомняме, че тази сутрин временно председателстващият НС Мирослав Иванов заяви, че ПП отново би издигнала Никола Минчев за поста - бел. ред.)

"Възраждане" ще излязат с номинация, стига управляващите да не бавят процеса, заяви Цончо Ганев.

"Аз за номинации не мога да говоря, но се надявам вотът на недоверие да бъде успешен за правителството", коментира Атанас Славов от ДБ

БСП няма да предлага своя номинация на първия кръг от дебати, а ще подкрепи предложението на "Продължаваме промяната", каза Румен Гечев.

"Ние сме втора политическа сила и за нас най-логично е председателят да бъде представител на мнозинството. Проблемът е, че в този парламент няма мнозинство", посочи Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

ВСИЧКО ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ И ПРЕНАРЕЖДАНЕТО ВЪВ ВЛАСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо и ветровито време в сряда
Горещо и ветровито време в сряда
Венко Сабрутев, ПП: Не искаме безпринципна подкрепа
Венко Сабрутев, ПП: Не искаме безпринципна подкрепа