НОВИНИ

Референдум за преместването на паметника "Альоша"?

ДСБ поиска монументът да бъде премахнат, а от ИТН настояват за местен референдум

съдбата паметника альоша премахнат
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 11.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия на общинския съвет днес гласува две предложения относно съдбата на паметника "Альоша". ДСБ поиска до края на годината монументът да бъде премахнат, а съветниците от ИТН настояха по темата да се проведе местен референдум. Всички търсеха най-рационалния подход.

Колко ще струва преместването на паметника "Альоша" и колко ще струва провеждането на местен референдум по въпроса – това трябва да обяви общината в Пловдив преди темата да влезе за разглеждане в местния парламент. Решението бе взето днес на заседание на правната комисия в общинския съвет.

"Да се видят какви са процедурите така, че ние да вземем едно законосъобразно решение, а не емоционално", каза Стефан Послийски, общински съветник от "Съединени за Пловдив".

Освен законосъобразно, решението трябва да е и технически възможно. Затова предстои да се изготвят експертни становища дали до върха на хълма може да се качи необходимата тежка техника.

"Няма невъзможни неща. Има възможност и с хеликоптери да бъде демонтирано, но за мен това е все пак едно предложение, което тепърва трябва да бъде обсъдено много широко", коментира Димитър Арнаудов - общински съветник от ИТН.

Вносителите на предложението от Демократична България за преместване на паметника в музея на социалистическото изкуство ще трябва да търсят подкрепа в силно фрагментирания местен парламент.

"В пловдивския общински съвет има политически сили, които са се обявили за проевропейски за евроатлантически и естествено очакваме подкрепа от тях, от колегите от ГЕРБ, които са най-голямата група в момента в общинския съвет, разбира се и от други колеги", каза Владимир Славенски, общински съветник от ДСБ.

Съветниците от ГЕРБ обаче все още изчакват с решението си.

"Все още групата не се е събирала. След като в петък мине председателският съвет и всички предложения, запознаем се в детайли, и следващата седмица групата на ГЕРБ ще има становище", коментира Радослава Ташкова, общински съветник от ГЕРБ.

Твърди в позицията за запазване на паметника са Възраждане и БСП за България.

"За БСП референдум за историята не може да има. Ако се вземе решение за референдум ние ще работим за популяризирането на идеята и налагането й за запазването на паметника на "Альоша" такъв, какъвто е", категоричен е инж. Калин Милчев, общински съветник от БСП.

Паметникът "Альоша" попада в защитена архитектурна и природна зона и затова от комисията смятат, че всяка намеса по него едва ли може да се случи до края на годината.

Екип БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 50% се увеличават еднократните помощи за раждане, напомнят от Социалното министерство
С 50% се увеличават еднократните помощи за раждане, напомнят от Социалното министерство
Петков трябва да заплати 50 000 лв. на Слави Трифонов, реши Софийският градски съд
Петков трябва да заплати 50 000 лв. на Слави Трифонов, реши Софийският градски съд