НОВИНИ

Ще преместят ли и "Альоша"?

Обществен дебат за съдбата на паметника в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 30.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия в Пловдив? Монументът, известен с името "Альоша", влиза отново във фокуса на обществено обсъждане. Обединител или разединител е паметникът и трябва ли да бъде преместен в музея? Екип на БНТ Пловдив събра различните гледни точки.

Общинските съветници от "Демократична България" смятат, че мястото на "Альоша" е в музея на историята. Затова с декларация обявиха, че започват разговори как да бъде променено едно от най-знаковите места в града, в подножието, на което е паметникът на Апостола.

"Символ на града трябва да е нещо, което ни обединява, а не, което ни разединява. "Альоша" ни разединява през годините, поглеждайки нагоре към него и поглеждайки надолу - друг национален герой къде стои", смята Веселина Александрова – общински съветник от "Демократична България".

От градския съвет на БСП също разпространиха декларация. Социалистите заявиха, че паметникът има важна историческа стойност и тежест на мястото, на което е поставен.

"Нашата позиция на БСП е категорично против демонтиране, видоизменение, изопачаване на паметниците, защото това подменя историята, историческата истина. Ние трябва да пазим всякакви паметници, които са издигнати от нашите предци", категоричен е арх. Костадин Палазов – общински съветник от БСП.

Пловдивският общински съвет вече веднъж е взимал решение за премахване на паметника "Алоша" от Хълма на освободителите през 1996 година. Предложението е на тогавашния кмет Спас Гърневски. Монументът остава на мястото, защото съдът отменя решението като се позовава на международни спогодби.

"Не е казано дали ще ходи в социалистически музей, дали в капиталистически, дали в олигархичен, но трябва да почнем пак оттук. На българския връх на националното обединение, гордост и достойнство и самочувствие за бъдеще като европейски народ, какъвто сме били винаги, може да бъде само Левски и никой друг", каза Спас Гърневски.

Един от най-уважаваните историци в града Стефан Шивачев смята, че решението не трябва да е на Общинския съвет, а да се вземе на местен референдум.

"Призовавам да не се вземат конюнктурни, временни решения, защото всички опити за преосмисляне на историята съобразно днешния ден, днешната конюнктура - винаги са водили до неуспехи", смята Стефан Шивачев - историк.

Въпросът предизвиква широка полемика и полярни мнения сред пловдивчани.

"Той си е на мястото , той си е на мястото."
"Нямам и нищо против и да го няма."
"За цял живот ще си стои развалина, ако този паметник махнем там."

Инициаторите на дебата призоваха за трансформацията на пространството да се проведе идеен конкурс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков: Годината е рекордна за нас по участия на отбори в Държавните първенства
Георги Глушков: Годината е рекордна за нас по участия на отбори в Държавните първенства
Криза с медицинските сестри: Защо млад кадър избра да стане стюардеса?
Криза с медицинските сестри: Защо млад кадър избра да стане стюардеса?