НОВИНИ

Регионалният министър сезира Денков за бум на регистрациите в малки населени места преди изборите

Едно от рисковите места е с. Сигмен, за което БНТ разказа в репортаж през юли

регионалният министър сезира денков бум регистрациите малки населени места изборите
bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 17.10.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал министър-председателя Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди изборите на 29 октомври. Това се казва в прессъобщение на Регионалното министерство.

В рамките на процеса по подготовка на избирателните списъци е констатирано, че в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), за което БНТ разказа в репортаж през юли. Там, при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156.

Преди местните избори: Жителите на бургаското с. Сигмен са се увеличили повече от два пъти

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132. В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560. В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482.

Снимки: БТА, БНТ

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"(ГРАО) към МРРБ е извършила анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Заключенията от него са предоставени на регионалния министър в понеделник, 16 октомври 2023 г. Андрей Цеков своевременно е информирал министър-председателя за резултатите от извършената проверка от страна на ГРАО. В писмо до Николай Денков регионалният министър информира, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата - такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Колко починали ще гласуват на предстоящите избори? БНТ откри "мъртви души" в избирателен списък

Докладът на ГРАО е установил необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места.

Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на диабетно болни в Пловдив
Протест на диабетно болни в Пловдив
Пабло Сабалета пред БНТ: Албания разполага със страхотно поколение играчи и заедно можем да постигнем нещо значимо за нацията
Пабло Сабалета пред БНТ: Албания разполага със страхотно поколение играчи и заедно можем да постигнем нещо значимо за нацията