НОВИНИ

Колко починали ще гласуват на предстоящите избори? БНТ откри "мъртви души" в избирателен списък

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 06.10.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Избиратели от онзи свят могат да гласуват на местния вот. В избирателен списък на петричко село фигурира името на жена, починала преди 16 години и на момиче, загинало миналия ноември.

На изборите в края на октомври естествено те няма как да гласуват. Но казуса повдига въпроса за мъртвите души в списъците - проблем, който не се решава от години. И който може да повлияе на избирателната активност, например.

Преди близо година жителите на петричкото село Яворница събират пари, за да приберат от Великобритания тленните останки на 17-годишната Катя Камелиева Митрева. Момичето е погрeбано в селото. Въпреки това откриваме Катя Камелиева Митрева в предварителния избирателен списък за вота на 29 октомври. Търсим момичето в селото.

"Она е умрела, как ки я търсат. Тук е на гробищата", казва местна жителка.
"И паметник е издигнат голям, и всички знаем, че е починала", каза Йордана Якимова.

Сезирахме общинската избирателна комисия в Петрич. Оттам обясниха, че след проверка в регистрите на дирекция гражданска регистрация станало ясно, че близките на Катя Камелиева Митрева не са предоставили на българските власти преведен и легализиран смъртния акт от Великобритания.

"Оттук се получава разминаването в избирателните списъци. Тъй като лицето в България не е със смъртен акт и то по документи все още е живо", обясни Борислав Коконов - председател на ОИК - Петрич.

Проблемът е, че не е само Катя. Въпреки че е починала преди 16 години, Юлфие Демирева Шабанова според избирателния списък в Яворница също има направо да гласува на местните избори.

"Доста отдавна обаче не помня коя година точно иначе отдавна е починала", каза Емилия Илиева.

"Не е жива. Още като е починала взеха и личната карта. Мисля, че се взима тогава лична карта", каза Божура Методиева.

Oт Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на чието подчинение е дирекция "Гражданска регистрация", обясниха, че избирателните списъци се отпечатват на база актовете за гражданско състояние, които се подават в общините , а информацията се актуализира ежедневно.

От общинската избирателна комисия в Петрич се ангажираха.

"Тези лица ще бъдат премахнати от списъците. Като се свързахме с ГРАО Благоевград и тези лица ще бъдат наистина премахнати по сигнала, който сте дали", каза Борислав Коконов - председател на ОИК - Петрич

От регионалното министерство обаче казват, че за да бъдат заличени починалите от избирателните списъци близките им трябва да предоставят смъртен акт в дирекция гражданска регистрация. Мъртвите души в избирателните списъци няма да се отразят на резултатите от вота, но ще окажат влияние върху данните за избирателната активност.

"Изборните наблюдатели от години подозираме, че ниската избирателна активност, която отбелязваме напоследък е не толкова заради това, че не всички отиват да гласуват, заради това, че има граждани, които фигурират в тези списъци и които би трябвало да бъдат заличени", каза Цветелина Пенева- председател на ОС към ЦИК.

Проблемът според неправителствените организации може да се реши със законодателни промени, с които да се въведат така наречената активна регистрация или теренно проучване преди изборите.

"Трябва законова промяна в изборния кодекс трябва да е налице консенсус между политическите сили", смята Цветелина Пенева - председател на ОС към ЦИК.

Окончателните избирателни списъци ще бъдат готови ден преди вота. А дали някоя от мъртвите души в тях ще се окаже реален гласоподавател, зависи от представителите на секционните комисии.

Автори: Альоша Шаламанов и Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абха измъкна равенство срещу Ал-Насър с гол в добавеното време
Абха измъкна равенство срещу Ал-Насър с гол в добавеното време
Ръст на респираторните инфекции при децата отчитат в Бургас
Ръст на респираторните инфекции при децата отчитат в Бургас