НОВИНИ

Рекорден туристически сезон в Хърватия след присъединяването ѝ към Шенген

рекорден туристически сезон хърватия присъединяването шенген
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:45, 15.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Служители в туристическия сектор в Хърватия очакват рекордна година за сектора след като страната се присъедини към Шенген през януари, което увеличи броя на посетителите на живописното адриатическото крайбрежие, предаде Ройтерс.

Туризмът представлява 20% от хърватската икономика. След загубите по време на пандемията от ковид, секторът се възстанови през 2022 г. Представители на туристическия бизнес очакват позитивната тенденция да продължи и тази година предвид оптимистичните резултати преди лятото.

"Досега сме отчели близо 5 милиона посетители и над 17,5 милиона нощувки, което представлява 20% растеж от миналата година", каза Кристиян Станичич, директорът на Хърватската туристическа асоциация, и добави, че нощувките са се вдигнали с 11% в сравнение с 2019 г., която бе рекордна по посещения.

Секторът е отбелязал печалби от над 13 милиарда евро през 2022 г. Станичич посочи, че очаква дори по-големи печалби тази година.

Хърватия в еврозоната и Шенген

Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство, както и към еврозоната, на 1 януари, като по този начин позволи на посетителите от Шенген да пътуват по-бързо и да извършват плащания по-лесно.

Служителите в сектора отбелязват наличието на нова тенденция – повече туристи пътуват до Хърватия през уикенда от съседните страни като директен ефект на присъединяването на Хърватия към Шенген.

"Никога не сме били по-близо до основните си пазари като Словения, Италия, Унгария, Австрия и Бавария, откъдето дойдоха най-много посетители през предсезонния период", коментира Станичич.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивни валежи и гръмотевични бури и днес
Интензивни валежи и гръмотевични бури и днес
Прекратиха финала между Панатинайкос и Олимпиакос след размирици по трибуните
Прекратиха финала между Панатинайкос и Олимпиакос след размирици по трибуните