НОВИНИ

Рекордните над 6 хиляди участници ще се включат в 41-то издание на Маратона на София

Маратонът ще се проведе на 13 октомври.

кениец триумфира маратона софия 2023 нов рекорд трасето
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 30.09.2024
Чете се за: 08:52 мин.
Други спортове
Слушай новината

Рекордните над 6 хиляди участници ще се включат в 41-то издание на Wizz Air София маратон, съобщиха организаторите на състезанието на пресконференция близо две седмици преди началото. Стартът на дългата дисциплина, която тази година ще бъде с променен маршрут заради изграждането на новия лъч на столичното метро в източната част, ще бъде даден на 13 октомври, но в същото време организаторите са предвидили и различни дисциплини.

"През годините, да не кажа през десетилетията, Софийският маратон се утвърди като едно от емблематичните спортни и социални мероприятия в нашата столица. Маратонът нарежда града ни на челните места заедно с останалите големи градове в Европа, а и не само", заяви Димитър Шалъфов - председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация "София - европейска столица на спорта".

"Столична община и Столичният общински съвет винаги са подкрепяли това състезание, като тази година не прави никакво изключение. Включихме се активно в организацията чрез фондацията "София - европейска столица на спорта" и всички останали институции и дирекции. В резултат на тези общи усилия, тази година се очаква рекордна посещаемост на маратона", заяви още Шалъфов.

Той добави, че организаторите на Wizz Air София маратон 2024 се стараят не просто да провеждат състезанието, а да го правят по-мащабно и по-успешно, като една от целите е то "да се превърне в туристически продукт с добавена стойност за града". През 2024 има организирани осем музикални сцени за гостите на маратона, а спортистите ще могат да избират различни дистанции - 5 км, 10 км, 21 км и 42 км. От чужбина има записани над хиляда участници, като най-много са от Англия. В събитието ще се включат и параатлети от Иран, традиционни участници на маратоните в големите столици. През тази година Wizz Air София маратон 2024 е и участник в инициативата "Бегач 321", като именно номер 321 е запазен за спортисти със синдрома на Даун.

"За първа година, като част от европейските практики, всички участници на основните дистанции ще получат карти за градски транспорт за периода 11-13 октомври. В същия период сме осигурили и свободно посещаване на Регионалния исторически музей в София. Записаните за основните трасета, с показването на номера си, ще получават свободен достъп до музея" каза още той и уточни, че на тазгодишните медали е изобразена сградата на българския парламент.

Новата дисциплина на 5 хиляди метра ще включва над 700 участници и няма да пречи на основното състезание, добавя членът на организационния комитет на маратона Анатоли Илиев.

"Очаква се хубав маратон и предпоставките са на лице. Имаме вече записани над 700 участници на малката дистанция, която ще се проведе в събота и няма да пречи на основните атлети. В същото време ще им се даде възможност да пробягат 5 км по най-добрия начин - с измерване, чипове и номера. На 10 км вървим към рекорден брой участници, между 2000-2100. За 21 км също доближават 2 хиляди човека, което също е абсолютен рекорд, защото е сериозно като бягане. Това показва, че в България в момента има голям интерес към истинските бягания. На 42 км има за момента 850 човека. Ще има и европейско първенство за железничари, като записани са 30 атлети", каза Илиев.

За първи път Wizz Air София маратон 2024 ще бъде проведен предимно в западната част на столицата.

Старт-финалът е отново е на "Цар Освободител". Потегля се в посока "Лъвов мост", по "Мария Луиза", след което се прави обиколка на "Лъвов мост". Спортистите се връщат обратно до "Тодор Александров" и продължават към тунела преди "Люлин". След това състезанието продължава по "Царица Йоана", стигат до търговската зона на "Люлин", правят обръщане и се връщат към централната част на града.

"Ще използваме малка част на миналогодишното трасе - до "Тодорини кукли". След това спортистите ще се връщат обратно до старт-финала", обясни бившият маратонец и организатор на Wizz Air София маратон 2024 Даниел Дуков.

"Това е обиколка с дължина 21.098 км, лицензирана и сертифицирана два пъти заради промените след месец юли. Интересното е, че този маршрут минава през тунела. Досега не бяхме имали възможност да предоставим трасе с подобна интересна възможност. 10-километровата обиколка ще се запази почти изцяло по бул. "Христо Ботев", обръщане и връщане към трасето на 21 км. Бегачите ще стартират след маратонците и полумаратонците, съответно ще финишират и първи", каза Дуков.

"Поканили сме, по изискване на Световната атлетика, петима мъже и пет жени. През тази година те ще бъдат предимно от Кения и от Мароко, етиопски бегачи не успяхме да осигурим. В този период на годината има много маратони, наскоро беше и един от големите, на който имаме много добро постижение на български участник - 2:20.29 часа на Мирослав Спасов. Това показва, че и ние имаме бегачи с добри резултати", продължи той.

"Поканили сме бегачи от Кения с резултати около 2:10 часа, а жените са с 2:29 часа. Нямахме възможност да поканим по-бързи бегачи. В последните години тенденциите са да бягат около два часа и 2-3 минути, но те са много скъпи за нас и не можем да си ги позволим. Наградният фонд тази година е повече от 70 хиляди лева за всички дистанции в нашето състезание. В рамките на Софийския маратон ще посрещнем и европейско първенство за железничари с повече от 70 заявки", обясни Дуков.

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов каза, че по негово мнение Wizz Air София маратон 2024 надгражда с всяко изминало издание, а признание за това е нарастващият брой на международни участници.

"Ние сме част от този колектив вече 17 години и смея да кажа, че с всяка следваща надграждаме, правим маратона все по-успешен и значим. Като Олимпийски комитет, ние се стремим да популяризираме маратона извън страната и една част от заслугите за това да имаме толкова много чуждестранни участници е това, че с нашите колеги от останалите олимпийски комитети успяваме да дадем гласност за това чудесно събитие в столицата", каза Горанов и добави, че през тази година БОК ще опита да включи в бяганията български олимпийски състезатели в други спортове и дисциплини.

"Надявам се тази година освен елитните атлети, да успеем да привлечем и наши участници на Олимпийски игри. Ще опитаме и през тази година да има такива, които за известен период от време ще се разделят с любимия си спорт и ще се отдадат на бягането на дълги разстояния", добави Горанов.

Организаторите добавят, че рейс-офисът отваря в четвъртък, 10 октомври, в 14:00 часа, където регистрираните могат да получат своите номера.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха шофьора, който уби с колата си 3-годишно дете в село Дебелт
Освободиха шофьора, който уби с колата си 3-годишно дете в село Дебелт
Авиоотряд 28 е в Ливан, за да евакуира българите
Авиоотряд 28 е в Ливан, за да евакуира българите