НОВИНИ

Революция във футбола: УЕФА премахва правилото за гол на чужд терен!

bnt avatar logo
от Калоян Николов
13:17, 27.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Спорт
революция футбола уефа премахва правилото гол чужд терен
Слушай новината

Футболът в Европа е напът да преживее още една революционна промяна.

Според британския ежедневник "Таймс" Европейската футболна централа (УЕФА) е взела решение да премахне изцяло правилото за "гол на чужд терен" в турнирите си.

Правилото, въведено от УЕФА през сезон 1965/66, гласи, че когато резултатът от елиминационен сблъсък в две срещи е равен след 180 минути игра, то за краен победител се определя отборът с повече отбелязани голове на чужд терен.

56-годишното условие бе остро разкритикувано този сезон, след като някои двубои от Шампионската лига се проведоха на неутрални стадиони без публика в следствие на пандемията от COVID-19, което още повече обезсмисля гореспоменатото правило.

Миналогодишният шампион в най-престижния европейски клубен турнир Байерн (Мюнхен) бе отстранен от Пари Сен Жермен в четвъртфиналите именно заради повече вкарани голове на чужд терен, докато Ювентус бе елиминиран по същия начин в осминафиналната фаза от Порто след продължения.

"Таймс" съобщава, че правилото ще бъде дискутирано на Заседанието на клубните турнири на УЕФА в Порто в петък, ден преди финала в Шампионска лига между Манчестър Сити и Челси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха Ботеви дни 2021 г. във Враца (СНИМКИ)
Започнаха Ботеви дни 2021 г. във Враца (СНИМКИ)
В ЦИК правят експеримент колко души могат да гласуват с 1 машина в секция
В ЦИК правят експеримент колко души могат да гласуват с 1 машина в секция