НОВИНИ

Рико Грос е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон

Германецът е четирикратен олимпийски шампион

Атанас Фурнаджиев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:24, 10.05.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. Той заменя на поста украинския специалист Василий Мушкин.

53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет индивидуални победи за Световната купа. Четирите си олимпийски златни отличия печели с щафетата на Бундестима. Той също така има още девет световни титли, четири от които в индивидуалните състезания.

Договорът на Грос с БФБиатлон е до края на Олимпиадата в Кортина Д'Ампецо и Милано през февруари 2026 година.

Треньорската му кариера започва като помощник-треньор на националния отбор на Германия през 2010-а година, а също така е водил националните отбори на Австрия и Русия. Помощници на Грос ще бъдат българи.

В договора са добавени и два лагера на тима в германския зимен център Руполдинг, където Грос живее. На тези два лагера той ще се ангажира пряко с отбора, а в другите лагери ще участва за по няколко дни и ще получава информация онлайн. За последно той води националния отбор на Словения по биатлон от май 2022 година до края на този сезон, но договорът му не беше продължен по финансови причини.

"За първи път от една година ще имаме обединен национален отбор. В групата ще бъдат Владимир Илиев, Милена Тодорова, Благой Тодев и всички наши най-добри биатлонисти", заяви президентът на Българската федерация Атанас Фурнаджиев в Министерството на спорта.

Възможно е договорът на Грос да бъде удължен след края на Зимните игри в Милано и Кортина д’Ампецо, но това зависи и от двете страни, допълни шефът на федерацията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ралица Митева завърши 14-а в полуфинала на Световната купа по модерен петобой в София
Ралица Митева завърши 14-а в полуфинала на Световната купа по модерен петобой в София
Новите велоалеи в София: Доволни и недоволни от реорганизацията на движението
Новите велоалеи в София: Доволни и недоволни от реорганизацията на движението