Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения

Всеки трети родител плаща за частни уроци по предмети, преподавани в училище

от БНТ
12:27, 30.06.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Още
родители ученици искат достъпен език учебниците повече време упражнения
Слушай новината

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище, съобщават от образователното ведомство. Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на образованието и науката.

Социолозите питаха родители и деца от 1-ви до 10-и клас за проблеми в учебните програми по отделните предмети и в конкретните учебници, събираха препоръки за улесняване на процеса на учене.

Малко над половината от анкетираните родители признават, че децата им имат затруднения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, определят онлайн обучението като основна причина за трудностите на детето.

Почти 33% обвиняват учителите, че преподават зле. Близо 28% смятат езика в учебниците за неясен. Толкова са и тези, според които материалът е прекалено обемен.

Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?

Проблеми посочват и родителите, чиито деца се справят добре в училище. Около една трета от тях посочват като пречка неясния език в учебниците и учебните помагала. Над 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, също толкова са недоволни от начина, по който учителят поднася материала. Математиката е най-трудният предмет в почти всички класове, според отговорите на родителите. Голяма част от тях са убедени, че учебен материал по математика е „свален“ от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на достатъчно време за упражнения.

В 3-ти и 4-ти клас проблемни са и други предмети като Човекът и обществото и Човекът и природата. Много родители посочват, че изучаваният материал не е съобразен с възрастта на децата, има твърде голям и недобре систематизиран обем от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване „наизуст“ на уроците по тези предмети, без да се разбира съдържанието. Майки и бащи на по-големите ученици препоръчват да се учи повече национална история и повече българска литература.

Повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и бащи достига 84%. Всеки трети родител плаща за частни уроци по предмети, преподавани в училище, като 17% от децата посещават допълнителни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е значително по-висок сред родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след 7-и клас и за матурите.

Две от всеки пет деца между 1-ви и 4-ти клас признават, че не разбират част от съдържанието на учебниците, основно по математика. Затрудняват ги главно текстовите и логическите задачи. Те често се оплакват, че нямат достатъчно време да се упражняват. Според половината от тях уроците са прекалено дълги.

Проблемът се задълбочава в прогимназиалния етап (5-и до 7-и клас). Там вече 57,6% от учениците заявяват, че част от учебниците са написани сложно и неразбираемо. Повечето седмокласници, но и много петокласници и шестокласници, се оплакват най-много от учебниците по история и цивилизации.

Променят учебните програми, за да има повече часове за природните науки?

Учебното съдържание по география и икономика също се оказва трудно разбираемо за част от учениците между 5-и и 7-и клас. Тук сложни според тях са множеството нови термини и твърде многото информация в учебниците, която трябва да се помни наизуст.

Гимназистите недоволстват от твърде големия обем от информация, който според тях е излишен и затруднява ученето и определянето на най-важното. Много от запитаните ученици искат учебници на по-достъпен език, повече време за упражнения и по-интерактивно преподаване на материала - с повече илюстрации, графики и примери.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Демонстрации на командосите на летище "Чешнегирово"
Демонстрации на командосите на летище "Чешнегирово"
Протест пред Съдебната палата заради прекратеното дело за възродителния процес
Протест пред Съдебната палата заради прекратеното дело за възродителния процес