НОВИНИ

МОН променя учебните програми, за да има повече часове за природните науки

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:26, 22.01.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Просветното министерство осъвремени част от учебните програми по математика, география, химия, физика и биология. Основната цел - да има повече часове за природните науки, да отпаднат ненужни знания и да има повече време за упражнения на учениците. Промените влизат в сила от следващата учебна година за петокласниците.

Първата и най-голяма промяна е, че часовете по география и математика в пети и шести клас се увеличават с половин час на седмица.

Вече няколко години учителите по математика и по география твърдят, че учебните часове не стигат да преподадат огромния материал.

Калина Софрониева, учител по география, 51-во СУ заяви: "Материалът по новата учебна програма беше смъкнат от 7-и клас и разпределен в 5-и и 6-и, а на практика часовете останаха същите по час и половина... Този голям обем затрудняваше както учители, така и ученици".

Сега изучаването на континента Антарктида ще премине от пети в шести клас, материалът за петокласниците ще се облекчи и ще се отвори място за упражнения. С промените часовете по математика в 5-и и 6-и клас в това училище ще се увеличат до 5 и половина на седмица.

Йорданка Алексиева, учител по математика, 51-во СУ, обясни: "Разбира се, че е добре, тези часове ще могат да се използват за упражнение на учениците, още повече ще може да се обръща индивидуално внимание на повече ученици, могат да решават логически задачи".

Ще отпаднат понятия като например признаците за делимост на 9 и 10, а ще останат тези на 2, 3 и 5.

Промени ще има и в математиката за 7-и клас, където няма да се изучават построенията с линия и пергел, тъй като за тези умения се работи в други теми. Коригирани са и програмите по биология, физика и химия за седмокласниците като съдържанието е олекотено.

Основните промени в програмите са учениците да имат повече време за упражнения и да придобият повече практически умения.

Друго много важно нещо - отпадат подтемите на уроците, остават само глобалните теми.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование, обясни: "Раздробяването на подтеми води чисто формално до такъв подход - има подтема, има урок, следователно трябва да му отделя един час и когато се върви урок по урок в учебника се стига до усещането, че няма достатъчно време да се преподаде всичко".

Засега учениците ще продължат да учат по сегашните стари учебници.

"С тези учебници безпроблемно може да се работи по тези учебни програми, в случай, че се наложи актуализиране в учебниците, то ще стане след като им изтече срока на ползване", допълни Евгения Костадинова.

Първите деца, които ще учат по обновените програми, ще са петокласниците догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето у нас продължава
Затоплянето у нас продължава
Няма желаещи за имунизация в училището в село Бояджик
Няма желаещи за имунизация в училището в село Бояджик