НОВИНИ

Няма желаещи за имунизация в училището в село Бояджик

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 22.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи ефектите и характеристиките на ваксините срещу КОВИД пред персонала на училището в ямболското село Бояджик. Причината за това посещение - там нито един от служителите не е изявил желание да се ваксинира. Пред колебаещите се Кунчев още веднъж подчерта, че имунизацията остава доброволна, но призова всеки да поеме отговорност в битката, пред която сме изправени.

Учителите получиха подробна информация за всички ваксини и отговори на различни въпроси. Но и след срещата няма категорична промяна в намерението на участниците в срещата да се имунизират. Вероятно процесът по вземането на решение ще е дълъг. Мотивите на всеки са различни.

"Изпитвам някакъв страх към този етап. Ако по-нататък почне масово всички да се ваксинират, може", споделя Недка Събева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий".

"Окончателно няма да се ваксинирам. Имам много заболявания", аргументира се Янка Иванова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий".

"Аз поне съм убедена, че трябва да се направят ваксини, но, съобразявайки се със здравословното си състояние, мисля да поизчакам малко и тогава наистина ще се ваксинирам", каза Елена Димова, ОУ в с.Роза.

"Действително мисля, че ваксината ще помогне", каза Диана Кънчева.

"Предстои един дълъг процес на ваксинация, така че те може би ще се включат на по-късен етап. Едни са преболедували, други имат заболявания, които на този етап ги притеснява да си сложат ваксини, а трети просто са в момент на изчакване", заяви Ирина Станчева, директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий", с. Бояджик.

В разговор с работещите в училищата от ямболско главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев беше категоричен, че ваксинирането срещу КОВИД няма да стане задължително. Той обаче подчерта за пореден път, че целият свят е във война.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви: "Решенията трябва да си ги взема всеки. Въпросът е решението да е обосновано на факти, на доказателства, а не на интернет. Виждам, че има още много поле за информиране на населението по всички въпроси, включително и по въпроси на всеки един отделен човек, свързани със здравословното му състояние".

Според Кунчев в училищата в страната процентът на изразилите желание да се ваксинират не е малък. Данните на образователното министерство показват, че в някои райони има училища с 50-60% заявено желание.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието, заяви: "Колегите задаваха изключително концентрирани въпроси, които е нормално, всеки един от нас си задава, вие също си задавате същите въпроси. Нужно е да има отговор, нужно е да има информация. Смятам, че тази среща беше изключително полезна".

Следващата седмица започва изследването на служителите в учебните и детски заведения в ямболска област с антигенни тестове.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН променя учебните програми, за да има повече часове за природните науки
МОН променя учебните програми, за да има повече часове за природните науки
Потушиха пожар в емблематичната сграда на пловдивското кино "Космос"
Потушиха пожар в емблематичната сграда на пловдивското кино "Космос"