НОВИНИ

Потушиха пожар в емблематичната сграда на пловдивското кино "Космос"

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 22.01.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар в пловдивското кино "Космос". Сигналът за огъня в старата сграда е подаден малко след 17.00 часа на тел. 112. Незабавно на място са изпратени два екипа на пловдивската пожарна. Пламъците бързо са били потушени. Малко преди сигнала за пожара в района е била забелязана група младежи, които са побегнали.

След първоначалния оглед стана ясно, че са горели отпадъци вътре в сградата. Това не е първият пожар в киното. На 25 януари ще бъде направен по-обстоен оглед, за да се установи има ли щети по конструкцията.

Сградата е емблематична за Пловдив, но от години е изоставена. На няколко пъти се правиха опити за проекти, които да превърнат мястото в център за култура и изкуство, но до реализирането им не се стигна.

На място днес дойде и заместник-кметът по култура на града Пламен Панов. Той коментира, че вече е крайно време да се вземат мерки, за да не стигне до пълното унищожение на култовата сграда в центъра на Пловдив.

"Имало е навлизане на външни лица в кино "Космос", които са внесли и определени запалителни материали, като са ги запалили", каза кметът на район „Централен" в Пловдив Георги Стаменов.

"Това беше малкият дявол, но беше ясен знак, че през следващата година трябва да направим стъпки към това, киното да бъде възстановено", заяви заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.

По спешност след инцидента от общината в Пловдив решиха да поставят денонощен екип на Общинска охрана. От полицията също ще засилят проверките в района на старото кино.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма желаещи за имунизация в училището в село Бояджик
Няма желаещи за имунизация в училището в село Бояджик
Димитър Георгиев след 20-о място на 500 метра на европейското по шорттрек
Димитър Георгиев след 20-о място на 500 метра на европейското по шорттрек