НОВИНИ

Таско Ерменков: БСП не е против изграждането на седми блок в АЕЦ Козлодуй

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 22.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Социалистите винаги са подкрепяли разширяването на ядрената енергетика и то не като предизборна теза. Няма нужда да противопоставяме евентуален бъдещ седми блок в Козлодуй на проекта Белене, ако в него има икономически смисъл. Това заяви в "Още от деня" Таско Ерменков - зам.-председател на енергийната комисия в парламента.

Що се отнася до предлаганата симбиоза между руско и американско оборудване при строителство на нов блок в АЕЦ Козлодуй, той подчерта, че това не е ново, а вече съществува в Унгария.

Ерменков изрази становището на своята партия за поддържане на енергийния микс, с който страната ни разполага в момента - въглища, ядрена енергия е възобновяеми източници, за да се осигурява стабилност
на енергийната ни система.

"Този микс трябва да бъде запазен в оптимални размери като се отчитат внимателно и екологичните параметри."

В този смисъл БСП очаква от правителството да води разговорите по прекратяването на дейността на въглищните електроцентрали, което според изискванията на Европа трябва да стане до 2025 година,
много внимателно и с грижа за българския интерес, така че да не бъдат допуснати сътресения на енергийната система в страната.

Що се отнася до предложението на ДПС за пълна либерализация на пазара на електроенергията, включително за домакинствата, социалистите са на мнение, че либерализация е необходима, но не в този момент, защото още не е ясно по какъв начин ще се формира цената на тока за домакински нужди. Това, по думите му, е въпрос, който изисква сериозен дебат и отчитане на социалния фактор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Георгиев след 20-о място на 500 метра на европейското по шорттрек
Димитър Георгиев след 20-о място на 500 метра на европейското по шорттрек
Студентите от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения
Студентите от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения