НОВИНИ

Първият ски учител в Пампорово - в рекордите на Гинес

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:30, 22.01.2021
9660
Чете се за: 02:42 мин.
Любопитно
Слушай новината

Първият ски учител на Пампорово и жива легенда на Чепеларе 96-годишният Иван Раев влиза в рекордите Гинес.

Всички в Пампорово го наричат стрико Ваньо. На родопски диалект стрико е уважително обръщение, нещо средно между чичо и батко. Разказва, че за първи път се качва на ски в далечната 1941 г. с дървени ски от чужбина и оттогава кара всеки ден по 5 часа.

На 18 години става първият ски инструктор у нас, след като успешно изкарва третия пореден юнашки ски курс и оттогава все така. Води се най-възрастният ски учител в цяла Европа.

"Но искам да подчертая - никога не съм вземал от никого нито една стотинка. Правил съм го, за да рекламирам Пампорово като курорт. Един от най-известните ученици е Никола Гешев. Той имаше женена сестра в Чепеларе и тя го изпращаше в пансиона на Сираков и аз съм го учил на ски, без да знам кой е, какъв е и каква длъжност изпълнява", разказва Иван Раев.

Разбира, че е топ полицай много по-късно. Гешев пък чул за стрико Ваньо в Чепеларе и макар че до Пампорово тогава се ходело с каруци с мулета 46-годишният тогава Гешев пожелал да направи първите си стъпки на ски. Иван Раев го учил първо как се ходи, а след това двамата заедно отъпкват и се спускат по трасето на така нареченото маймун дере, а по-късно и по склона при хижа Студенец. Иван Гешев препоръчва стрико Ваньо на друг виден българин.

Иван учил на ски и министър-председателя Богдан Филов и цялото му семейство.

"И Богдан Филов, преди да си замина ме покани на вечеря. И лично на мен ми предложи да ме изпрати в Германия да уча на държавни разноски. Аз му отказах. Не искам да напускам България, Чепеларе и Пампорово", споделя Раев.

И така до днес, винаги без шапка и ръкавици Иван Раев е по пистите. Именно в това открива тайната на своето дълголетие, защото както сам казва най-важното е движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентите от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения
Студентите от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения
Британското правителство няма да отпусне по 500 паунда за всеки с положителен тест
Британското правителство няма да отпусне по 500 паунда за всеки с положителен тест