НОВИНИ

Родители на загинали в катастрофи протестираха в София

Алекс Донев
от Алекс Донев
12:16, 18.06.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Родители и близки на деца, загинали при пътни произшевстия от цяла България, затвориха кръстовището пред площад "Света Неделя" в столицата за няколко минути.

Причината - последното заседание по делото за убийството на трима младежи в катастрофа край Български извор през ноември 2020 година. След днешното заседание съдът се оттегли на съвещание. Родителите на загиналите младежи настояват за най-тежкото наказание според закона, докато защитата на обвиняемия иска условна присъда.

Протестът беше минути преди началото на последното заседание по делото. Очакванията са Върховният касационен съд да се произнесе в законовия срок.

"Аз споделям доводите, които е направил съдът на втора инстанция, който е определил, че случаят е от изключителна тежест. Чакаме съдът да се произнесе с решение. Надявам се в едномесечен срок това да се случи. Надявам се присъдата на Ловешкия окръжен съд, потвърдена от Великотърновския окръжен съд да бъде потвърдена и пак да се получи едно заслужено и справедливо наказание за такова тежко престъпление - 8 години лишаване от свобода", каза адвокат Марин Маринов.

Защитата на обвиняемия от своя страна не се съгласи с определението "тежко престъпление" и настоя за намалено наказание - условна присъда. Обвиняемият Александър Ковачев беше изведен от съдебната зала с белезници и не говори пред медиите.

"Предполагам, че ще му дадат 8 години затвор. Но това е подигравка. 8 години затвор за 3 убити деца и двама полуинвалиди. Просто пълна подигравка. По колко се пада на едно дете", попита Николай Николов, баща на един от загиналите младежи.

"За тях убийството на три деца и двама полуинвалиди не е тежко престъпление. Според тях какво е тежко престъпление? И тук моля ВКС да се произнесе в много бърз срок, за да даде пример в тази тежка обстановка, в която всеки ден загиват на пътя хора, да кажем заедно стоп на безумията по пътищата", призова Петя Иванова, майка на един от загиналите младежи.

"Това дело е пример. Това дело според мен ще влезе в учебниците за това как родителите се обединиха, за това как гражданското общество търси справедливост и е готово да реагира срещу несправедливостите дори и в съдебната система", посочи адвокат Марин Маринов.

Родителите на Васко са категорични, че и след края на делото за смъртта на сина им, ще продължат да се борят за справедливи наказания за убийствата на пътя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха престъпна група за транспортиране на нелегални мигранти
Разкриха престъпна група за транспортиране на нелегални мигранти
"Възраждане" остават опозиция, смятат, че ще има правителство
"Възраждане" остават опозиция, смятат, че ще има правителство