НОВИНИ

Вторичните трусове в Пловдивско продължават

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
11:54, 18.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Системата за ранно известяване BG-ALERT не сработи в пълен капацитет при снощното земетресение в района на Асеновград от 4,3 по Рихтер. По-голямата част от хората, абонати на различни мобилни оператори, не са получили никакво предупреждение за опасност.

Регистрирани са множество вторичните трусове, но са слаби. Най-силният, който може да е усетен от хората, е 2,8 по Рихтер, регистриран днес около 11.30 ч. Към момента няма постъпили сигнали за нанесени щети.

В асеновградското село Крумово, където точно преди година земята отново се разлюля силно, днес хората недоумяваха защо не всички са получили известие от системата BG-ALERT.

"То беше за секунди.

БНТ: Получихте ли известие на телефона?

- Не."

"С грохот малко така го усетих аз и това, и отмина.

БНТ: А получихте ли предупреждение на телефона от тази система?

- Моят телефон е, аз съм от старите телефони, не съм още модерна баба."

"Човешко е да се стресираш малко, но как да ви кажа, ние тук сме свикнали."

"Бях на първия етаж, особено не беше много силно, така го почувствах, аз мислех, че ще продължи."

При предишното земетресение на 6 юни миналата година в селото имаше минимални щети - няколко паднали комина и счупени керемиди. Сега подобни сигнали няма.

"Ситуацията в Крумово е нормална. Сутринта минах, направих обход на по-голямата част от селото, говорих с доста от жителите, никъде няма материални щети. Има уплашени хора.

БНТ: Получихте ли известие от системата BG-ALERT?

Тази система може би изпраща известия само на Аndroid телефоните, а моят не е Аndroid, аз лично не получих такова известие. Жена ми получи известие на служебния телефон, дъщеря ми малката го усети две-три секунди преди да разтресе. Изведнъж извика и вторично "мама гушкай" и тръгна да отива през масата към нея и в момента, в който се гушна, отиде при нея, взе да бучи и да тресе", разказа Стоян Минчев - кмет на с. Крумово.

Специалистите припомнят,че района около Асеновград е силно сеизмичен. След основния трус снощи са регистрирани 17 по-слаби вторични.

"До момента има само един по-силен и вероятно осезаем афтършок, който е с магнитуд 2,4 и други които са с много по-малък магнитуд и няма да бъдат осезаеми за хората", коментира Пламена Райкова- сеизмолог.

"Специално за зоната, в която се реализират земетресенията вчера, са се наблюдавали силни земетресения с магнитуд от 7,1. Тоест нищо не се изключва като вариант, но дали ще се реализира скоро, кога ще се реализира, никой не може да прогнозира", каза още тя.

Хората от района на Асеновград се надяват земята да се успокои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" остават опозиция, смятат, че ще има правителство
"Възраждане" остават опозиция, смятат, че ще има правителство
Илия Груев влезе в щаба на Инголщат
Илия Груев влезе в щаба на Инголщат