НОВИНИ

Ройтерс: Еврокомисията готви предложения за справяне с поскъпването на тока

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
14:37, 02.09.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
ройтерс еврокомисията готви предложения справяне поскъпването тока
Слушай новината

Европейската комисия подготвя общи предложения за справяне с рязкото повишаване на цените на енергията.

Агенция Ройтерс разполага с документ с планирани мерки, сред които е и въвеждане на таван за някои производители на електроенергия, които не работят с газ.

"Ограничението на цените би помогнало за увеличаване на приходите, които правителствата биха могли да използват за намаляване на сметките за енергия на потребителите, и следва да бъде въведено заедно с намаляване на търсенето на електроенергия в целия ЕС", се казва в документа.

Мярката ще се прилага за генератори на електроенергия като вятърни и слънчеви паркове и атомни електроцентрали, които имат по-ниски експлоатационни разходи от газовите централи.

На сегашния пазар на електроенергия в ЕС производителите продават енергията си на цена, определена от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на търсенето - често това е газова електроцентрала, което означава, че неотдавнашният скок на цените на газа е довел до повишаване на цената на електроенергията.

Скокът на цените на електроенергията доведе до големи приходи за производителите на ток, които не използват газ и имат ниски експлоатационни разходи, а ЕС заяви, че страните трябва да ограничат тези приходи и вместо това да изразходват парите за мерки за намаляване на рязко растящите сметки за енергия на потребителите.

"Националните правителства "ще бъдат задължени да споделят получените приходи с потребителите на електроенергия с цел намаляване на техните сметки за електроенергия", се казва още в документа.

В същия документ идеите се описват като ранна оценка на възможностите за инициативи на ЕС за справяне с цените на енергията, а не като официално политическо предложение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС глоби Левски с 8300 лева след мача за Суперкупата
БФС глоби Левски с 8300 лева след мача за Суперкупата
Желко Копич: Знаем силните и слабите страни на Локомотив Пд
Желко Копич: Знаем силните и слабите страни на Локомотив Пд