НОВИНИ

Румен Радев: Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:03, 19.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим. От това да върнем България в руслото на закона, зависят всички добри намерения. Без укрепването на държавността, страната ни не може да използва целия си потенциал.

Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение пред 47-ото Народно събрание след като положи клетва за втория си мандат като президент на Република България.

Клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова (Снимки и видео)

Радев изтъкна, че в България е налице антимафиотски консенсус, обединяващ българите, които са го заявили по площадите и пред урните. Българите гласуваха за много и различни партии, но с идеята за справедливост и законност, каза още държавният глава.

"Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", каза държавният глава.

Той декларира подкрепа от страна на президентството за всички партии, които работят за укрепването на правото, осигуряването на прозрачна медийна среда и ефективни държавни институции.

Президентът Румен Радев отново повтори, че ако управляващите не побързат с реформата в съдебната система, ще отворят пътя за реванш на статуквото. Затова призова за ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени.

Според президента промените в конституцията не трябва да се изчерпват с ревизията на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, но и да се разшири гражданското участие в управлението на държавата, както и да се засилят гаранциите за защита на човешките права.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента

"Демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Тя се нуждае не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за участието им в изграждането на това бъдеще. Необходими са конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес" - каза още президентът Румен Радев.

По думите му конституционно трябва да се регламентира и финансовата децентрализация на общините, за да се гарантират възможностите за икономически подем.

Необходими са мерки за овладяването на демографската криза и за подобряването на образованието и здравеопазването, заяви още Румен Радев.

"Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици. Тази задача вече обсебва дневния ред на правителството и парламента. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения." - каза Радев.

И поясни, че ще продължи и да бъде критичен, когато намира решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни.

Обръщението на Румен Радев към 47-ото Народно събрание започна с негативна оценка на предишното редовно управление. Това провокира депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС да напуснат пленарната зала.

"Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията. Старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време." - заяви той.

Цялото обръщение на президента Румен Радев към 47-ото Народно събрание вижте във видеото или прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов: Надявам се да се противопоставим на Фенербахче
Борислав Крачанов: Надявам се да се противопоставим на Фенербахче
Голдън Стейт с убедителна победа срещу Детройт у дома
Голдън Стейт с убедителна победа срещу Детройт у дома