НОВИНИ

Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур във Варна, Благоевград и Хасково

спазват мерките опашките гласуване секциите снимки
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 22.11.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Румен Радев спечели президентските избори във Варна на балотажа. При обработени 100% протоколи в РИК, двойката Румен Радев и Илияна Йотова събраха 66.15% или 93101 от гласовете на избирателите.

Опонентите Анастас Герджиков и Невяна Митева са с 32.23% или 45363 гласа. 2288 (1.63%) от гласувалите не са подкрепили нито един от кандидатите.

Избирателната активност на балотажа за президент и вицепрезидент във Варненска област е 34.9%. Изборите приключиха в спокойна обстановка.

Няма подадени жалби и сигнали за нарушения на изборното законодателство. От полицията съобщиха, че няма данни за възникване на сериозни инциденти.

В три от секциите във Варна машините не са проработили и там вотът се е провел с хартиени бюлетини.

С 31.99% избирателна активност и без сериозни нарушения е преминал вторият тур на президентските избори в област Благоевград.

Резултатите от РИК-Благоевград показват победа с 68.10% за двойката Румен Радев-Илияна Йотова, като за опонентите ѝ Анастас Герджиков-Невяна Митева са гласували 30.81%. С опцията "не подкрепям никого" са гласували 1.10%.

Всички секции в областта вчера са затворили навреме, а обработката на изборните книжа е приключила към 2.30 часа тази нощ. Всички изборни книжа с резултатите вече са изпратени към Централната избирателна комисия в София, където ще се обработват заедно с другите резултати от страната.

Жалба до Районната избирателна комисия в Благоевград е имало само от 129-а СИК в село Бело поле, откъде са се оплакали, че заради обемния избирателен списък, който е над 300 страници, работата им се затруднява.

В избирателния списък в Бело поле фигурирали 8293 души, от които едва около 600 са местните жители на селото, които гласуват. Останалата част са лица с двойно гражданство от Република Северна Македония, които не идват да гласуват.

В сравнение с миналата седмица изборната активност в Благоевградска област е по-ниска.

Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на президентските избори със 71.35% от гласовете в Хасковска област. Това показват данните при 100% обработени протоколи в Районната избирателна комисия. За двойката са гласували 55629 избиратели.

Втори в региона остават кандидатите проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. За тях са гласували 27.73% или 21623 избиратели. Опцията "не подкрепям никого" са посочили 715 души. Избирателната активност е 33.21%.

Още в два сутринта приключи приемането и обработването на протоколите от всички 471 секции в областта.

Балотажът приключи без административни грешки и пропуски и само с една жалба за нарушения в изборния ден.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влюбеният в очилата Дани Алвеш, който дори си направи операция на ушите
Влюбеният в очилата Дани Алвеш, който дори си направи операция на ушите
Обвинения полетяха след прекратяването на Лион – Марсилия
Обвинения полетяха след прекратяването на Лион – Марсилия